Miten shakkia harjoitellaan?

Shakkia voi harjoitella monella tavalla. Materiaalia on tarjolla paljon, myös suomeksi.

PELAAMALLA
Pelaaminen on parasta harjoitusta. Ja shakkiahan voi pelata missä vain: kotona kaverien, vanhempien tai sisarusten kanssa, shakkikerhossa, koulussa tai turnauksissa, joista löytyy kaikentasoisia vastustajia aloittelijasta mestariin. Nuorten kilpailuja ja tapahtumia järjestetään paljon enemmän kuin aiemmin, ja turnauksia, joissa on aikuisiakin mukana, on Suomessa viikoittain. Jos kuitenkin tuntuu, että pelikaveria on vaikea löytää, on netissä kymmeniä erinomaisia pelipaikkoja, joista parhaimmat ovat myös maksuttomia!

  

LUKEMALLA SHAKKIKIRJALLISUUTTA
Shakista on julkaistu satoja hyllymetrejä toinen toistaan kiehtovampia kirjoja aina alkeisoppaista laajoihin ensyklopedioihin saakka. Shakin alkeita käsittelevistä kirjoista ja oppaista saat ensikäden tiedot peliin tutustumiseksi, avaus-, keskipeli- ja loppupelioppaat antavat vankan pohjan eri osa-alueiden tuntemukselle. Shakin taktiikkaa ja muunnelmien laskemista voit harjoitella taktiikka- ja sommitelmakirjoista, joiden tehtävissä tavallisesti pyritään tekemään vastustajasta matti tai voittamaan riittävä määrä materiaalia voiton turvaamiseksi. Mienestyneiden pelaajien elämäkerrat ja pelikokoelmat syventävät lajituntemusta. Shakkitehtävien ratkaiseminen ja tutkiminen on paitsi hauskaa ja mielenkiintoista, ne myös parantavat muunnelmien laskutaitoa ja taktista valmiutta.

  

INTERNETISSÄ JA TIETOKONEELLA
Netissä on valtava määrä ilmaista opetusmateriaalia, ja lisää tulee koko ajan. Voit lukea, katsella opetusvideoita Youtubesta, tehdä monenmoisia harjoituksia esimerkiksi Avainsiirrossa tai ChessTempossa. Chess24:n tai ChessBombin kaltaisissa palveluissa – tai kotimaisten turnausten osalta Shakkiliiton sivuilla – voit seurata ja tutkia käynnissä olevia huippupelejä. Unohtamatta tietenkään laajoja, monen miljoonan pelin pelitietokantoja. Chessbasen ja muiden tietokantoihin tallennetaan nykyisin valtaosa kilpailuissa pelatuista peleistä. Niiden avulla voit tutkia kilpakumppaniesi avauksia ja pelityyliä, shakin nykyisiä muotivirtauksia tai vaikkapa rakentaa omia avausvalikoimiasi. Tietokoneet ovat shakissa lyömätön apuri. Vahva peliohjelma, esimerkiksi Houdini tai Stockfish, paljastaa armottomasti virheelliset siirrot ja suunnitelmat. Kuten kaiken informaation myös peliohjelmien antaman tiedon kanssa tulee olla kuitenkin myös kriittinen. Shakkiohjelmien siirtosuositukset perustuvat algoritmiin, eivät ne ajattele eivätkä voi tietää, millaisesta pelitavasta juuri sinä pidät kaikkein eniten.

  

OSALLISTUMALLA LEIREILLE JA VALMENNUKSEEN
Shakkileirejä järjestetään nykyään jo varsin mukavasti. Salon Shakkikerho, Espoon Shakkiopetus ja Shakkilinna järjestävät vuosittain useita leirejä, joihin kaiken tasoiset lapset ja nuoret ovat lämpimästi tervetulleita. Leireillä on monipuolista ohjelmaa: valmennusta, pelaamista, simultaaneja, tandemia, jalkapalloa ja hauskaa yhdessäoloa. Monilla paikkakunnilla shakkiseurat järjestävät nuorisoryhmille peli- ja valmennustilaisuuksia viikoittain, yhteystietoja löytyy parhaiten kalenterista. Näiltä sivuilta löytyvistä koulukerhojen yhteystiedoista voi puolestaan kysellä myös henkilökohtaista opetusta ja valmennusta, jos se tuntuu mielekkäimmältä tavalta. Shakkiliitto järjestää myös kaikille nettivalmennusta. Valmennuksen käytännön toteutuksesta on viime vuosina vastannut Shakkilinna ja seitsemänkertainen Suomen mestari Mika Karttunen. Shakkiliiton viikoittaiseen nettivalmennukseen voi aivan hyvin osallistua myös kesken valmennuskauden tai vaikkapa vain silloin tällöin.