Toukokuun 18. päivä 32 koululaista kokoontunui koulushakkitapahtumaan Luopajärven koululle Kurikkaan. Tarkoituksena oli pilotoida Suomen Shakkiliiton Koulushakkifestivaali -konseptia. Koulushakkifestivaalia on visioitu liitossa hieman jo aiempina vuosina, mutta nyt shakkipedagogiikan kehittämisprojektin myötä saatiin tapahtuman pilottimalli suunniteltua ja toteutettua.

Koulushakkifestivaalin ideana on tarjota kouluille tapahtuma, joka toimii innostavana tavoitteena koululaisten shakin opettelulle ja harjoittelulle. Innostusta oli herännyt tapahtumaa kohtaan myös Luopajärven koululaisille, sillä osa kertoi että oli koulussa tarjotun shakkiopetuksen lisäksi harjoitellut myös kotona tapahtumaa varten.

Tapahtumassa koululaiset pääsivät ratkomaan Philidorin perintö -mysteeriä ja ratkomaan mattitehtäviä pareittain. Tämän jälkeen pelattiin neljän kierroksen turnaus kahdessa eri sarjassa. Oppilaat olivat itse saaneet valita, pelaavatko kellon kanssa -sarjassa vai ilman kelloa -sarjassa. Ilman kelloa -sarja keräsi tällä kertaa enemmän osallistuja, mutta myös kellon kanssa pelailtiin.

Niin kuin pilottitapahtuman luonteeseen kuuluu, oli suunnitelmiin päässyt livahtamaan suunnitteluvirhe, sillä aluksi Philidorin perintö -mysteeri oli mahdoton ratkaista. Onneksi asia saatiin kuitenkin korjattua pian lapsilta saadun palautteen perusteella. Senkin viekas Philidor!

Onnistumisia päivän aikana saatiin lopulta runsain mitoin, sillä osallistujia palkittiin kuudessa eri kategoriassa. Ideana oli se, että jokainen palkitaan vain kerran – siinä kategoriassa, jossa paras sijoituksensa on. Näin onnistumiset jakautuivat mahdollisimman suurelle joukolle koululaisia.

Jatkossa ajatuksena on, että koulushakkifestivaalia voitaisiin järjestää yhteistyössä koulujen ja paikallisten shakkiseurojen kanssa.
Syksyllä Kurikan Visa aloittaakin koululaisten shakkikerhotoiminnan Luopajärven järjestämisen Luopajärven koululla.