Miten osallistua toimintaan?

Koulu- ja juniorishakkiin kaivataan jatkuvasti uusia tekijöitä! Tällä sivulla on eriteltynä ajankohtaisia tehtäviä, joihin osallistumalla juuri sinun työpanoksestasi voi olla suuri apu suomalaisen juniorishakin edistämisessä. Tehtävät ovat luonteeltaan suureksi osaksi vapaaehtoistehtäviä, mutta joistain tehtävistä on mahdollista saada myös pienimuotoinen taloudellinen korvaus, joko henkilökohtaisesti tai seuran juniorityöhön.

Koulushakkitoiminnasta kiinnostuneita pyydetään olemaan yhteydessä liiton toimistoon toiminnanjohtaja Marko Tauriaiseen (marko.tauriainen(at)shakkiliitto.fi). 

Tervetuloa mukaan toimintaan!

Myyntipisteen pitäjiä

Shakkiliitolla on myynnissä erilaisia koulushakkituotteita, tällä hetkellä varastosta löytyy pelivälinesettejä, mukeja, paitoja ja lippiksiä. Myyntipistettä on pidetty tähän mennessä lähinnä SM-kilpailuissa, mutta se sopisi hyvin kaikkiin juniorikisoihin.

Myyntipistettä varten myyjä saa liitolta pahvilaatikon, joka sisältää koulushakkituotteita, laminoituja esitteitä koulu- ja juniorishakista herättämään kiinnostusta ja keskustelua, sekä hinnaston.

Myyjän tehtäviin kuuluu pisteellä päivystäminen sekä koulu- ja juniorishakista jutteleminen kiinnostuneiden kanssa.

Myyntituotoista osa menee lyhentämättömänä valtakunnallisen koulushakkityön edistämiseen ja osa myyjän seuran juniorityölle.

Juniorishakin tuki- ja stipendirahasto

Shakki on kotona ja kerholla pelattuna edullinen harrastus, mutta erityisesti kansainvälisellä kilpatasolla pelaavien harrastuskustannukset voivat nousta melko suuriksi. Tämä voi johtaa siihen, että lahjakkaiden nuorien harrastusmahdollisuudet voivat heikentyä taloudellisten vaikeuksien takia.

Tarkoituksena on perustaa liiton ulkopuolinen juniorishakin tuki- ja stipendirahasto, jonka hallitus kehittäisi rahastolle varainhankintakanavia ja määrittelisi stipendien myöntämisen kriteerit ja hakuprosessin.

Etsimme vapaaehtoisia, jotka muodostaisivat rahaston hallituksen ja perustaisivat rahaston. Liitolta saa apua alkuun, ja vinkkejä siihen miten vastaavia rahastoja on muissa lajeissa perustettu.

Kirjoittajia ja valokuvaajia

Liiton tiedotuskanaviin kaivataan uusia sisällöntuottajia raportoimaan koulushakista ja nuorten shakkikilpailuista. Julkaisemme mielellämme juttuja nuoriso- ja koululaiskisoista, nuorten shakkitapahtumista ja koulukerhoista.

Liiton tiedotuskanavia ovat koulushakki.fi ja shakkiliitto.fi -sivustot, Koulushakin ja Suomen Shakkiliiton Facebook-sivut, uutiskirjeet ja Shakki-lehti.

Juttuja otetaan vastaan sekä nuorten vanhemmilta ja muilta huoltojoukoilta, sekä tietysti myös nuorilta itseltään. Shakki-lehdessä julkaistuista jutuista maksetaan kirjoituspalkkiot.

Kouluttajia

Shakkiliitolla on valmis konsepti kolmen tunnin shakkikoulutuksen pitämiseen Onnistumisia, oivaltamisia ja oppimisen iloa -materiaalin perusteella. Helppokäyttöinen materiaali antaa valmiudet pitää kymmenen shakkioppituntia, joiden jälkeen nuorilla on valmiudet pelata shakkia perustasolla.

Koulushakkivastaava Kai Sippola on vastannut koulutuksista tähän mennessä. Pyrimme kuitenkin laajentamaan koulutustoimintaa valtakunnalliseksi, joten etsimme alueellisia kouluttajia. Liitolta saa kaiken tarvittavan materiaalin koulutusten pitämiseen, ja Kai pitää kaikille kouluttajille koulutuksen erikseen sovittavalla tavalla ennen kouluttamaan lähtemistä.

Kouluttaja vastaa koulutusten myynnistä yhteistyössä liiton kanssa, koulutusten pitämisestä, koulutettujen tilastoinnista ja on heihin tarvittaessa yhteydessä koulutuksen jälkeen.

Koulutuksia voidaan myydä esimerkiksi kouluihin, aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajille sekä muille shakista kiinnostuneille yhteisöille ja yhdistyksille. Kouluttajat voivat pitää itse myymiään koulutuksia, tai matkustaa pitämään liiton myymiä koulutuksia.

Kouluttajilta toivotaan hyviä esiintymistaitoja ja kiinnostusta koulushakkiin. Pedagoginen osaaminen ja kokemus koulutusten järjestämisestä on plussaa.

Alueelliset kouluttajat toimivat provisiopalkkauksella, palkka maksetaan tehdyn työn perusteella.

Vapaaehtoisia leireille ja kilpailuihin

Koululaiskilpailuissa ja nuorten shakkileireillä on usein valtava määrä innokkaita nuoria pelaajia, joista monet ovat ensimmäistä kertaa mukana kisoissa. Vilskettä riittää, joten usein tarvitaan suuri määrä kisatoimitsijoita pyörittämään kilpailua ja ohjaamaan nuoria oikeille paikoilleen. Koululaiskisojen aputuomarina pääsee ratkomaan mitä erikoisempia tilanteita, kun pelit eivät shakkiuran alkuvaiheilla aina noudata kaikkein loogisimpia kuvioita ja sääntötulkinnat ovat epäselviä.

Shakkiliiton jäsenseurat järjestävät toimitsijakursseja, jonka käymisestä on hyötyä. Kuitenkin shakin perussääntöjen tuntemus ja pieni kokemus kilpailutoiminnasta riittää hyvin siihen, että aikuinen voi toimia koululaiskisojen aputoimitsijana ilman kurssiakin.

Kannattaa olla yhteydessä paikallisiin kisajärjestäjiin – apukäsiä kaivataan varmasti aina!

Opetusmateriaalin laatijoita

Erityisesti hieman edistyneemmille nuorille pelaajille suunnattua opetusmateriaalia ei ole liikaa, joten julkaisemme sopivassa kanavassa mielellämme uutta materiaalia. Jos olet kiinnostunut laatimaan suomenkielistä opetusmateriaalia, olethan meihin yhteydessä!