Historia

Seuraavassa poimintoja shakin historiasta:

Mistä shakki on lähtöisin?

Shakin alkuperästä on syytä puhua varoen. Pelin tiedetään tulleen idästä, mutta keksittiinkö shakki tai paremminkin sen alkumuoto Intiassa, Persiassa vai Kiinassa, on ollut kiistanaiheena.

Sivu Kastiliaa vuosina 1221–1284 hallinneen Alfonso X Viisaan kirjastoon kuuluneesta teoksesta Libro de axedrez, dados e tablas (Shakin, noppa- ja lautapelien kirjat) vuodelta 1283.

Milloin peli tuli Eurooppaan?

Maanosaamme shakki saapui yli tuhat vuotta sitten. Ensimmäiseksi sitä pelattiin Espanjassa ja Italiassa, kunnes peli alkoi levitä Ranskan kautta pohjoisemmaksikin.

Miten nappulat ovat kehittyneet?

Tärkeä, monien mielestä shakin kehityksen kannalta ratkaiseva vuosiluku on 1475, jota pidetään ns. uuden shakin syntyajankohtana. Noihin aikoihin lähetti kasvoi täyteen mittaansa, mutta sitäkin tärkeämpää oli, että kuninkaan vierellä ollut firzan-niminen nappula, eräänlainen ”tynkälähetti” joka sai liikkua vain yhden ruudun viistoon, muuttui daamiksi, jossa yhdistyivät tornin ja lähetin ominaisuudet.

Nykyinen kuningatar nähtiin ensi kerran laudalla n. 1500-luvulla.

Kun laudalla yhtäkkiä olikin daamin kaltainen voimapesä, shakin luonne muuttui ratkaisevasti. Sotilaidenkin merkitys kasvoi, sillä nyt ne saattoivat korottua vähäisen firzanin sijasta daamiksi ja kukapa ei haluaisi kahta daamia hyökkäyksensä tueksi. Myös avauspeliä alettiin katsoa uusin silmin, kun vanhat ”totuudet” eivät enää päteneetkään. Esimerkiksi 1.e4 e5 2.Rf3 f6? ei käynyt laatuun, sillä valkea jatkaakin 3.Rxe5! fxe5 ja uusi daami tulee tekemään tuhojaan shakkaamalla h5:stä.

Ketkä olivat varhaisia huippupelaajia?

1500-luvulla espanjalainen kirkonmies Ruy López, jolta on peräisin espanjalainen avaus (1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lb5), 1700-luvulla ranskalainen säveltäjä Philidor sekä 1800-luvulla englantilainen Howard Staunton ja amerikkalainen Paul Morphy, joka tuli vuonna 1858 Eurooppaan esittelemään taitojaan.

François-André Danican Philidor (vas.) ja Paul Murphy. 

Milloin järjestettiin ensimmäinen turnaus?

1800-luvulle asti shakissa oli kilpailtu lähinnä vain kaksinotteluissa. Vuonna 1851 järjestettiin Lontoon maailmannäyttelyn yhteydessä ensimmäinen kansainvälinen shakkiturnaus, jonka voitti saksalainen Adolf Anderssen.

Miten pitkään on oteltu maailmanmestaruudesta?

Ensimmäinen MM-ottelu Wilhelm Steinitz – Johannes Zukertort käytiin Yhdysvalloissa 35 vuotta Lontoon turnausta myöhemmin, vuonna 1886. Steinitz voitti 10–5 oltuaan viiden pelin jälkeen 1–4-tappioasemassa.

Wilhelm Steinkitz (oik.) ja Johannes Zuckertort MM-ottelussa v. 1886. 

Milloin Kansainvälinen shakkiliitto Fide perustettiin?

Fiden syntysanat lausuttiin Pariisissa 1924 kesäolympialaisten yhteydessä järjestetyssä shakkiturnauksessa. Mainittakoon, että Pohjoismaiden shakkiliitto perustettiin neljännesvuosisata Fideä aiemmin, vuonna 1899 Kööpenhaminassa.

Pariisi 1924 ja Lontoo 1927, joista shakkiolympialaiset saivat alkunsa.

Mikä on shakkiolympialaisten tausta?

Pariisin turnaus 1924 oli jo eräänlainen olympiaturnaus, mutta ensimmäiset viralliset shakkiolympialaiset käytiin Lontoossa kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1927. Unkari voitti ennen Tanskaa ja Iso-Britanniaa. Suomikin oli mukana ja sijoittui 16 maan kisassa kolmanneksi viimeiseksi. Myöhemmin Suomen joukkueet kohensivat vähä vähältä sijoitustaan, kunnes kotikisoissa Helsingissä 1952 saavutettiin A-finaalipaikka ja 9. sija, mikä on yhä paras tuloksemme.

Naisten joukkueet ovat 1970-luvulta lähtien pelanneet samoissa olympialaisissa miesten joukkueiden kanssa, mutta vielä 1950- ja 60-luvuilla naisille oli omat olympialaisensa.

Milloin alettiin kilpailla Suomen mestaruudesta?

SM-kisat ovat olympialaisten tavoin 1920-luvun ”keksintöä”. Ensimmäinen Suomen mestari oli viipurilainen Anatol Tschepurnoff vuonna 1922.

Eniten Suomen mestaruuksia (13) on Kaarle Ojasella, joka tunnetaan myös lempinimellä Kaarle XIII. Naisten kiistaton kuningatar on Sirkka-Liisa Vuorenpää-Landry, jonka 16 SM-kullasta ensimmäinen on vuodelta 1957, viimeinen 1986.

  
Anatol Tschepurnoff ja Sirkka-Liisa Landry.
Mitkä ovat Suomen perinteikkäämmät shakkikerhot?

Jatkosodan aikana shakki oli erittäin suosittu ajanviete, mikä lisäsi harrastajamääriä, niinpä monet shakkikerhot on perustettu heti sodan jälkeen, 1940-luvun loppupuolella.

Suomen vanhin shakkikerho on maineikas ja yhä vireä Helsingin Shakkiklubi (HSK), joka perustettiin jo vuonna 1886.

Montako suurmestaria on maailmassa ja Suomessa?

Kuusi suomalaista on saavuttanut suurmestarin arvon, heistä ensimmäisenä Heikki Westerinen vuonna 1975.

Heikki Westerinen vuonna 1970.

Koko maailmassa on suurmestareita pitkälti toista tuhatta. Ensimmäiset suurmestarit Fide nimesi vuonna 1950. Lähes 30 pelaajaa sai arvonimen, mutta sitä vaille jäivät kaikki neljä ensimmäistä maailmanmestaria (Wilhelm Steinitz, Emanuel Lasker, José Raúl Capablanca ja Aleksandr Aljechin) siitä yksinkertaisesta syystä, että he olivat jo kuolleet.

Ketkä ovat shakkihistorian vahvimpia pelaajia?

On vaikeaa verrata eri aikakausien pelaajia toisiinsa. Yksi tapa luokitella pelaajia on Fiden vuonna 1970 käyttöön ottama eloluku. Tuolloin maailmanlistan ykkösenä oli Bobby Fischer, jonka eloluku oli 2740. Magnus Carlsenilla on historian korkein vahvuusluku (2882 toukokuulta 2014), mutta hänellä on vielä matkaa Garri Kasparovin ja Anatoli Karpovin saavutuksiin.

Yhtenä kriteerinä voidaan pitää jonkin pelaajan ylivoimaisuutta vastustajiinsa nähden. Fischer oli 1960–70-luvuilla ylivertainen pelaaja, kuten oli ollut Aljechin 1920–30-luvuilla.

  

Aleksandr Aljechin kissansa kanssa ja Garri Kasparov, joka on ehkä kaikien aikojen paras shakinpelaaja.