Shakki harrastuksena

Shakki kuuluu niiden harvojen lajien joukkoon, jossa 8-vuotias voi kilpailla samassa turnauksessa 80-vuotiaiden kanssa tasavertaisena kilpakumppanina. Shakin harrastamisen eräs suurimmista hienouksista onkin, että sen harrastaminen sopii kaikille iästä, sukupuolesta, fyysisestä kunnosta tai mistään muusta henkilökohtaisesta ominaisuudesta riippumatta.

Monet harrastavat shakkia nykyisin lähinnä netissä, ja suurilla pelisivustoilla kuten www.chess.com tai www.lichess.orgjokainen voi löytää oman tasoisen pelikaverin muutamassa sekunnissa parilla napin painalluksella. Fyysisellä laudalla pelaaminen tuo kuitenkin lajin harrastamiseen oman lisämausteensa, jota vain netissä pelaava ei pysty koskaan samalla tavalla kokemaan. Tunnelma shakkikerhojen peli-illoissa ja turnauksissa on käsinkosketeltava, kun laudan vastakkaisilla puolilla istuvat kilpakumppanit yrittävät päihittää toisensa toinen toistaan ovelimmilla siirroilla.

Shakin harrastaminen tarjoaa haasteita kaikille. Shakkia voi mainiosti harrastaa vain satunnaisena mökkipelinä, mutta Suomen Shakkiliitto ja sen jäsenseurat pyrkivät tarjoamaan monipuolisia mahdollisuuksia shakin kilpapelaajille puulaakikisoista aina MM-tasolle saakka.

Shakki on monelle elinikäinen harrastus, jonka parissa aika ei koskaan käy pitkäksi.