Onnistumisia, oivaltamisia ja oppimisen iloa materiaali

Opinkirjon, Suomen Shakkiliiton ja Koulushakin uusi shakkipedagogiikan opas Onnistumisia, oivalluksia ja oppimisen iloatekee shakin oppimisesta helppoa. Oppaassa on valmis 10 oppitunnin kurssisuunnitelma ja ideoita, joiden avulla shakkiin tutustuminen oppilaiden kanssa käy aloittelijaltakin vaivattomasti.

Valmiilla oppitunneilla shakkia opitaan vaiheittain nappula kerrallaan. Tieto-osuuden jälkeen nappuloiden liikkeitä ja ominaisuuksia harjoitellaan käytännössä mielenkiintoisten viitepelien avulla. Välttämättömien perustietojen ohessa oppaassa perehdytään myös tavoitteellisen pelaamisen edellyttämään strategiseen ajatteluun.

Opas soveltuu hyödynnettäväksi niin oppitunneilla kuin koulujen kerhotoiminnassakin. Opasta täydentää Koulushakin videokirjasto.

Oppaan on kirjoittanut Kai Sippola ja kuvitus ja taitto on Esa Vehmassalon.

Voit ladata oppaan PDF-muodossa Opinkirjon sivuilta

 

Videokirjasto
Shakin opetusvideoita videokirjastossa.

Oppimisen ytimeen
Lue erityisluokanopettaja Timo Akkasen kirjoitus Oppimisen ytimeen, joka julkaistiin alun perin Shakki!-lehdessä v. 2010

Shakin aakkoset
Veikko Valon Shakin aakkoset (52 s., 4. korjattu ja laajennettu painos, Suomen Shakkikustannus 2011) on edelleen pätevä pikku opus shakkikerhojen vetäjille ja pelin alkeita opetteleville. Tarjoamme sitä koululaisille suunnattujen shakkikerhojen ohjaajille ilmaiseksi. Voit myös ladata oppaan ja tulostaa sen itsellesi.

Shakki ja matematiikka
Tiivistelmä Michael Rosholmin tutkimuksesta shakin ja koulumenestyksen korrelaatiosta.