Vuoden 2019 viimeinen koulushakkifestivaali järjestettiin Kurikassa Koiviston koululla. Koulun opettajat olivat aiemmin syksyllä osallistuneet omalla koulullaan koulushakin kolmen tunnin shakkipedagogiikan koulutukseen. Koulutuksen myötä koululle hankittiin koulushakilta shakkilaudat ja nappulat ja peliä opeteltiin vähitellen oppitunneilla opetuksen monipuolistamiseksi. Oppilaat innostuivatkin shakista valtavasti, ja niinpä koululla aloitettiin myös oma shakkikerho. Nyt syyslukukauden päätteeksi olikin hieno viettää koulun yhteistä koulushakkifestivaalia!

Nappuloiden arvoja opeteltiin pelikorttien avulla.

Koiviston koulun koulushakkifestivaali järjestettiin koulun opettajien, ohjaajien ja koulushakin yhteistyössä. Yhdessä etukäteen suunniteltiin sopiva toimintarastien määrät ja ryhmäkoot. Koulu vastasi päivän aikatauluttamisesta ja koulushakki toimintarastien suunnittelusta. Yhdessä oltiin sovittu, että rasteilla on monipuolisesti mukana liikuntaa, pelaamista ja digiä.
Festivaalipäivänä opettajat vastasivat neljän toimintarastin ohjaamisesta ja koulushakin koordinaattorille jäi vastuulleen yksi rasti.

Festivaalipäivä sujui loistavasti ja oppilaat olivat innostuneita!
Shakkinappuloiden arvoja opeteltiin liikuntasalissa juoksemalla salissa pelikorttien ohjaamana. Digirastilla päästiin haastamaan kaveri pikashakkipeliin kansainvälisellä shakkipalvelimella.
Pelirastilla tutustuttiin shakin aikaelementtiin ja shakkikellon käyttöön. Lisäksi yhdessä rastilla hiottiin mattitaitoja tutkimalla mattitehtäviä yhdessä opettajan johdolla ja yhdellä rastilla metsästettiin piilotettuja runomuotoisia arvoituksia ja etsittiin laudan koordinaatteihin liittyviä kysymyksiä!

Osa oppilaista halusi pelata oikean shakkikellon kanssa.

Oppilailta saatu palaute päivän päätteeksi oli loistavaa: ”Olen oppinut paljon uusia asioita tänään” ”Kiitos shakkifestivaaleista, oli tosi kivaa!” ”Nappuloiden arvot tulivat tutuksi!” ”Nyt osaan paremmin tehdä matteja!” ”Sain pelata oikean shakkikellon kanssa!”

Mikäli sinua kiinnostaa shakin hyödyntäminen opetuksessa tai koulushakkifestivaalin järjestäminen omalla koulullasi, ole yhteydessä!

Kai Sippola
Koulushakkikoordinaattori