Vierumäellä järjestettiin valmennuskauden 2018-2019 toinen yläkoululeiritys viikolla 46. Leiritysten kokonaisvahvuudessa mukana olevasta kymmenestä juniorista mukana tällä kertaa oli kuusi, joidenkin päällekäisten arvokisamatkojan ja muiden menojen takia. Yläkoululeiritykset järjestetään aina samaan aikaan muiden lajejen kanssa, jolloin osa ohjelmasta on lajien omaa ja osa kaikkien lajien yhteistä. Tällä kertaa shakinpelaajien lisäksi mukana oli koripalloilijoita.

Yläkoululeiritysten tarkkaan mietitty viikkoaikataulu pyrkii ohjaamaan nuoria kokonaisvaltaisessa urheilijana kehittymisessä. Lajitreenien lisäksi viikko-ohjelmassa on päivittäin varattu aikaa läksyjen tekemiselle ja opiskelulle, liikunnalle ja elämäntaitotunneille, unohtamatta tietenkään säännöllisiä ruokailuja ja riittävää unta.

Tyypillisen leirin päiväohjelma on tämän tyylinen:
7.30-8.15 Aamupala
8.30-10.00 Opiskelu
10.30-12 Shakkitreenit
12.30-13.30 Lounas
13.30-15.00 Opiskelu
15.00-16.45 Shakkitreenit
17.00-18.00 Ulkoliikuntaa
18.00-19.00 Päivällinen
19.00-20.00 Fysiikkaharjoitus
20.30 Iltapala
20.30-22.00 Vapaa-aikaa / pikapelejä / tandemia / vapaaehtoista shakin tutkimista
22.00 Hiljaisuus

Toisen leirin shakkitreenien painopistealueeksi oli nostettu loppupelit. Leirillä opeteltiin ja kerrattiin tyypillisiä loppupeliasemia, jotka kaikkien shakkia kilpaa pelaavien tulisi hallita. Teoriaosuuden jälkeen loppupelejä harjoiteltiin laudan ääressä käytännön harjoituksilla, jotta asemat jäisivät mahdollisimman hyvin mieleen. Loppupeliharjoitusten lisäksi leiriläiset pääsivät pelaamaan pelin oman tasoista vastusta vastaan keskipitkillä ajoilla, joka analysoitiin pöytäkirjojen pohjalta seuraavan päivän lajitreeneissä yhdessä.

Loppupeliasemia harjoiteltiin käytännön peliharjoituksilla sekä oppilaiden kesken että valmentajia vastaan

Iltapalan jälkeen leirivalmentajat ovat pitäneet avoimia ovia treeniluokassa, jonne on halutessaan saanut tulla pelailemaan tai tutkimaan shakkia valmentajien hetkeksi ennen hiljaisuutta. Tällä leirillä toisena iltana kaksi ohi kävellyttä koripalloilijaa tuli kysymään, voisimmeko opettaa heillekin shakkia. Pojat saivat pikakurssin, ja innostuivat heti lajista. Seuraavan päivän iltapeleissä olikin jo seitsemän koripalloilijaa pelaamassa, ja viimeisenä iltana peräti yhdeksän!

Pelivälineet pääsivät loppumaan viimeisenä iltana kesken korispelaajien yllättävän yleisöryntäyksen jälkeen!

Shakin pelaaminen on hyvää vastapainoa muidenkin lajien urheilijoille, ja korispojatkin viihtyivät ruutulaudan haasteiden parissa niin hyvin, että viimeisten pelien ollessa vielä vähän kesken valmentajien oli pakko hiljaisuuden lähestyessä tuomita viimeisen pelit tasapeleiksi ja hätistää pojat nukkumaan. Viimeisen leiripäivän ruokatauolla huomasimme vielä iloksemme, että korispelaajat olivat ladanneet shakkisovellukset myös puhelimeensa ja pelit jatkuivat käytävillä.

Yläkoululeiritykset tarjoavat siis hienoja mahdollisuuksia tutustua myös muihin lajeihin. Toivottavasti uusien pelaajien innostus säilyy jatkossakin, ja shakista jäi positiivinen kuva!

Seuraava yläkoululeiritys järjestetään 4-8.2.2019, ja mukaan voi tulla vaikka ei edellisillä leirillä olisi ollutkaan.

Lisätietoa leireistä saa shakin lajivalmentajilta Erik Röngältä (erikronka(at)gmail.com) ja Aleksi Olanderilta (aleksi.olander(at)shakkiliitto.fi).

Yläkoululeiritykset Vierumäen sivuilla: https://vierumaki.fi/ylaekoululeiritys/shakin-ylaekoululeiritys