Turun Turnajaiset on nimensä mukaisesti Turussa järjestettävä alle 16-vuotiaille suunnattu matalan kynnyksen shakkikilpailu, johon voi osallistua kuka tahansa pelitasosta riippumatta. Ainoa vaatimus on, että säännöt tulisi osata. Ei saa kuitenkaan olla liian hyvä: osallistujien pitää olla vuoden alussa seloluvultaan alle 1600 tasoisia.

Marraskuun puolivälissä järjestetyt turnajaiset olivat järjestyksessään kahdeksannet, ja mukana oli 44 innokasta pelaajaa aivan vasta-alkajista ikäryhmiensä kansallisiin huippuihin.

”Idea turnajaisista syntyi vuoden 2015 lopulla, kun poikamme Matias oli innokas aloittelija ja kaipasimme hänelle sopivaa lasten turnausta Turun seudulle. Olimme käyneet Helsingin ja Hämeenlinnan nappulaturnauksissa, joissa oli innokkaita junioreita. Turussa vahvistuneen koulushakkitoiminnan ansioista ajattelin, että miksemme saisi Turussakin lasten turnauksiin pelaajia. Taustalla oli myös huoli shakin tulevaisuudesta, sillä Turun koululaisten mestaruuskilpailujen osanottajien määrä oli laskettavissa yhden käden sormilla.” kertoo turnajaisten alkuvaiheista Tanja Tuominen, joka yhdessä miehensä Riston kanssa kehitti idean.

Turnajaiset ovat kasvaneet johdonmukaisesti ja vuoden 2018 viimeisessä osakilpailussa tehtiin jo osallistujaennätys – 44 innokasta pelaajaa. Tammikuussa 2017 mukana oli viisi pelaajaa, jotka pelasivat yhdessä ryhmässä, nyt kisaan tarvittiin jo seitsemän ryhmää.

”Tällainen kasvu ei olisi ollut mahdollista ilman Kalle Niemen panosta koulukerhotoiminnassa. Koulushakkitoiminta näyttää tällä hetkellä hyvältä Turussa sekä muissa kaupungeissa, joissa sitä järjestetään. Suuri pulma on siinä, miten näitä pelaajia saadaan mukaan seuroihin ja aktiivisiksi shakin harrastajiksi. Koulukerhojen lisäksi olisi mielestäni tärkeää, että innokkaimmille lapsille olisi tarjota koulukerhosta erillistä harrasteryhmää, jonne voisi tulla myös pelaajat, joiden koulussa ei ole shakkikerhoa. Sieltä motivoituneimmat ja potentiaalisimmat lapset saataisiin mukaan shakkiseuroihin.” jatkaa Tanja koulushakin haasteista ja mahdollisuuksista.

Turun Turnajaiset jatkuvat taas vuonna 2019, pelipäivinä 2.2, 13.4, 21.9 ja 16.11.

Turun turnajaisten vuoden 2018 neljäs ja samalla viimeinen osakilpailu pelattiin Samppalinnan koululla lauantaina 17.11.2018. Turnajaisten kokonaiskilpailun perusteella vuoden parhaiksi poika- ja tyttöritareiksi valittiin Eeli ja Ella Asikainen. Lisäksi turnajaisten tsemppari-palkinnon sai Jalmari Heikkilä. Neljännen osakilpailun lopputulokset: http://chess-results.com/tnr393071.aspx?lan=18