Ajankohtaista

Kaksi kultaa Suomeen koululaisten PM-kisoista Norjasta

Altavastaajan roolissa ollut Suomi otti hienosti kaksi kultaa sekä C- että D-ikäsarjoissa shakin koululaisten PM-kilpailuista Norjassa.
Aku ja Eeli voittivat PM-kultaa
Keskellä vasemmalla puolella C-sarjan voittaja Aku Salonen ja oikealla puolella Eeli Asikainen. Reunoilla lippua pitämässä vasemmalla Konsta Kallunki ja oikealla Lassi Kokkonen A-ikäsarjasta.

Akun ja Eelin lisäksi kisan suomalaisia onnistujia oli ehdottomasti Konsta Kallunkin viides sija A-sarjassa sekä Oliver Niemisen neljäs sija E-ikäsarjassa. Niklas Jaakkolan neljäs sija tuntui oli kuitenkin pettymys kun PM-mitali kariutui viime metreillä.

Kokonaisuutena Norja pärjäsi Pohjoismaana parhaiten, seuraavina Tanska ja Islanti. Suomi oli neljänneksi paras maa ennen Ruotsia ja Färsaaria. Ruotsin voittaminen tuntuu aina jotenkin erityiseltä! 🙂

Kisan tarkempiin lopputuloksiin pääsee linkin kautta.

Ensi vuonna kisat järjestää Suomi, hienot kisat Norja piti, toivottavasti Suomi saa hyvät kisat järjestettyä ensi vuonna.

Suomalaiset taistelevat mitaleista kolmessa ikäsarjassa ennen viimeistä kierrosta!

Koululaisten PM-kisoissa on suomalaisittain kutsuttavat tilanteet A-, C- ja D-ikäsarjoissa, joissa kaikissa suomalaisilla on mahdollisuudet mitaleille.

A-sarjassa Konsta Kallunki on yllättänyt kaikki vahvoilla ja tasaislla otteillaan. Hänellä on pisteitä 3½/5 ja pelaa mitalista viimeisellä kierroksella.

Konsta Kallunki
Konsta Kallunki kohtaa viimeisellä kierroksella KvM Vignir Vatnar Stefanssonin, joka luultavasti korottuu suurmestariksi tänä vuonna!

6. kierros mitalipelit

Lisäksi C- sekä D-sarjoissa on hyvät mahdollisuus mitaleille sekä jopa mestaruuteen mikäli Aku, Eeli ja tai Niklas voittaisivat pelinsä.
Tsemppiä viimeiselle kierrokselle!

Paikan päältä Sauli Tiitta katsoo ja kommentoi viimeisen kierroksen pelejä, pelit alkoivat klo 15.00 Suomen aikaa. Osoite sinne on SaulinShakki

Livepelit näkyvät LiChess linkin kautta.

Shakin koululaisten PM-kilpailut ovat alkaneet lupaavasti

Suomen PM-kilpailun joukkue
Suomen joukkue ennen perjantain 1. kierrosta.

Suomen pelaajat ovat saaneet hieman enemmän pisteitä kuin mitä ennakkoon oli odotettavissa. 1. kierrokselta saatiin 4/10 pistettä, vaikka vain yhdessä pelissä pelaajamme oli ns. korkeammalle rankattu.

Perjantain iltapäivän 2. kierrokselta tuli vielä paremmin pisteitä, 5½/9 mahdollisesta pisteestä (kaksi suomalaista pelasivat keskenään ja näin yhdeksän pistettä oli maksimitulos).

Eeli Asikainen on aloittanut PM-kisat erittäin hyvin!

Kahden kierroksen jälkeen parhaiten on mennyt D-sarjassa, jossa Eeli Asikaisella on vielä maksimipistemäärä 2/2, vaikka on kohdannut kaksi kisan suurimmista ennakkosuosikeista. Niklas Jaakkolalla on lisäksi 1 piste kahdesta.

Kolmannella kierroksella la klo 10.00 paikallista aikaa (klo 11.00 Suomen aikaa) pelaa E-sarjan Oliver Nieminen ja Maria Oksanen keskenään vastakkain.

PM-kisan 3. kierroksen suomalaisten peliparit.

Kisan livesiirtoja voi seurata linkin kautta.

Koululaisten PM-kilpailut alkavat huomenna Oslossa

Huomenna alkaa shakin koululaisten PM-kilpailut Norjassa Oslossa. Suomesta kisaan osallistuu kymmenen pelaajaa, kaksi pelaajaa kaikkiin ikäsarjoihin U10, U12, U14, U16 ja U18.
Viime vuonna kisasta oli tuomisina kaksi mitalia, taas tänä vuonna mitalit ovat varmaan tiukassa ja jokainen mitali on juhlan arvoinen suoritus!

Kisan pelaajat:
Suomen joukkue
A-sarjassa (ylhäältä vasemmalta oikealle) pelaajat ovat Konsta Kallunki ja Lassi Kokkonen. B-sarjassa Anton Impivaara sekä Eino Pölkki.
C-sarjassa (alhaalta vasemmalta oikealle): Jami Valpas ja Aku Salonen, D-sarjassa Niklas Jaakkola ja Eeli Asikainen ja E-sarjassa Maria Oksanen ja Oliver Nieminen.

Kivasti kisaan on lähdössä pelaajia eri puolilta Suomea: Turusta, Tampereelta, Espoosta, Vantaalta, Helsingistä, Porista, Alajärveltä ja Oulusta!

Tsemppiä tietysti kisaan toivotamme!

Kisasivut löytyvät: täältä. Tämän linkin kautta pääsee katsomaan myös livepelejä kilpailusta.

Suomen joukkueen kapteenina toimii Sauli Tiitta ja pyrin raportoimaan kisasta ja pitämään joitakin live-videolähetyksiä peleistä SaulinShakki-Twitch kanavallani.

Kisan aikataulu:

Tulen tiedottamaan kisoista sekä shakkifoorumille että koulushakki-sivustolle.

Terv. Sauli Tiitta

Suomelle hopeaa koulujoukkueiden PM-kisoista!

EIS voittajajoukkue ja kapteeni Sauli Tiitta

Hopeaa voittanut joukkue: Pokaali kädessä Rithwik Nanda, hänen edessä Mehr Bhaumik, takana seisomassa myös Rudransh Khurana ja Sukrith Korupolu. Etualalla joukkueen kapteeni Sauli Tiitta.

Eilen Islannissa päättyneissä koulujoukkueiden PM-kisojen U13 ikäsarjan shakkikilpailussa Suomi voitti hienosti hopeaa! Yleensä suomalaiset ovat kisassa häntäsijoilla viisi tai kuusi, mutta tällä kertaa joukkue pärjäsi hyvin ensimmäisestä kierroksesta alkaen. EIS (Espoo International School) joukkue oli ainoa joukkue joka ei hävinnyt yhtään ottelua kisan aikana, tuloksena kolme joukkuevoittoa ja kaksi tasapeliä.

Lopputulokset joukkuepisteet huomioituna
Kuvassa joukkueet rankattu joukkuepisteiden mukaan, tällöin Suomi olisi voittanut kisan! Pelipisteissä Suomi oli toinen Islannin viedessä voiton. Kolmanneksi tuli Norja jättäen isäntämaan joukkueen pois mitaleilta.

U13 Kisan tuloksiin.

U17 ikäsarjan Juhannuskylän koulun joukkue tuli kisassa kuudenneksi.
U17 kisan tuloksiin.

Tämän vuoden 2023 syksyllä koulujoukkueiden PM-kisat pelataan Norjassa. Suomen koulujoukkuekisat pelataan 13.5.2023 lauantaina Espoossa. Täältä pääsee parhaat sitten edustamaan Suomea vuoden 2023 PM-kisaan.
Kutsu koulujoukkueiden SM-kisaan tulee myöhemmin sivulle SSL:n kilpailukalenteri.

EIS koulu on mitalissa kiinni ennen viimeistä kierrosta shakin koululaisten PM-kisassa

EIS-joukkue

EIS U13 joukkue: Mehr, RIthwik, Rudransh ja Sukrith. Kuva: Nandu Nanda

Juhannuskylä-joukkue

Juhannuskylä U17 joukkue: Eeli, Eemi, Alexander ja Miska. Kuva: Harri Moisio

Eilen lauantaina pelattiin kolme peliä ja kierrosta ja nyt kisassa on pelattu neljä peliä viidestä. Tilanteet nyt ovat ennen viimeistä kierrosta:

U13 sarjan tilanne
Suomen EIS joukkue on hienosti kolmantena vai yhden pelipisteen päässä kisaa johtavista Ruotsia ja Tanskan ykkösjoukkuetta. Suomi kohtaa viimeisellä kierroksella Ruotsin, joka eilen voitti 3½-½ Tanskan kakkosjoukkueen. Mikäli tulisi otteluvoitto, niin sillä olisi hyvät mahdollisuudet mitaleille!

U17 sarjan tilanne

Tiukassa U17 sarjassa Suomi on ennen viimeistä kierrosta viimeisenä ja kärkijoukkue Tanskan 2. joukkue on peräti yhdeksän pelipisteen päässä edellä. Suomi myös kohtaa kisan ykkösen ja kisan tulevan kultamitalijoukkueen viimeisellä kierroksella. Jo tasuri tästä ottelusta olisi kova suoritus!

Kisan viimeinen kierros alkaa paikallista aikaa klo 9.00, Suomen aikaa klo 10.00.
Pelejä voi seurata livenä:
U13: U13-ikäsarjan livepelit
U17: U17-ikäsarjan livepelit

Tsemppiä viimeiselle kierrokselle Suomen joukkueet!

Shakin koulujoukkueiden PM-kilpailut ovat alkaneet Tanskassa

Shakin koulujoukkueiden PM-kilpailut alkoivat eilen perjantaina Tanskan Fredericiassa. Mukana on kaksi joukkuetta Suomesta, U17 ikäsarjassa Juhannuskylän koulu Tampereelta ja U13 ikäsarjassa Espoo International School Espoosta. Tänään lauantaina 21.1.2023 pelataan kisan toinen kierros. Kyseessä on vuoden 2022 kilpailu, vaikka kisa pelataankin nyt vuoden 2023 puolella.

Koulujoukkueiden PM 2022, 1. kierros:
Koulujoukkueiden PM 2022, 1. kierros

Ensimmäinen kierros tuotti yllätyksen, kun U13 ikäsarjassa EIS voitti Norjalaisen joukkueen 2½-1½. Hienoa!

U17 ikäsarjassa tuli ½ piste suomalaisille.

Kisassa jokainen pelipiste (tai puolikas) on tärkeä, koska lopputuloksissa pelipisteet määräävät sijoituksen ensisijaisesti, ei joukkuepisteet.

Kisat kotisivut: PM-2022 kotisivut

Kisan tulokset löytyvät chess-resultsista (myös):
U17-sarja: U17-ikäsarjan tulokset
U13-sarja: U13-ikäsarjan tulokset

Tänään lauantaina pelataan peräti kolme peliä.

Pyrin livenä kommentoimaan pelejä Twitchissä: twitch.tv/saulinshakki

Eilisen 1. kierroksen livevideokommenttini löytyy linkin: !. kierroksen videokommentointi kautta.

Livepelit U13: U13 livepelit
Livepelit U17: U17 livepelit

Koululaisten SM-kisoissa melkein 200 koululaista!

ruutu
Auditorio pelisali

Koululaisten SM kisat Espoon Olarin koululla vuosimallia 2022 on nyt saatu päätökseen. Lopulta muutamien sairastumisten ja poisjääntien jälkeen kisaan osallistui yhteensä 197 koululaista sekä opettajien ja huoltajien sarjaan neljä pelaajaa. Tälläistä määrää pelaajia ei ole koululaisten SM-kisoissa nähty hyvin pitkään aikaan. Tämä on hieno enne siitä, että shakki kiinnostaa ja on halua osalistua ikäluokkansa SM-kisoihin. Kivasti kaikissa ikäsarjoissa oli kunnolla pelaajia. Myös tyttöjä oli hyvin mukana ja tytöille saatiin jaettua mitalit kaikissa ikäsarjoissa! Kisan aikataulu oli liian tiukka näin suureen määrään lapsia, ja siitä jouduttiin joustamaan 15-30 minuutia melkein jokaisella kierroksella.

Matinkylän shakkikerho kiittää kaikkia koululaisia ja heidän tukijoukkojaan. Kiitos myös MatSKin ulkopuoliselle avulle kisassa, SSL:n puheenjohtajalle Eetu Tiivalle (AkaaS), TuTSin Kalle NIemelle ja EtVaSin Taneli Lallukalle. Erityiskiitos HSK:n halulle toimittaa kisaan kelloja ilman mitään velvoitteita (Kiitos erityisesti Matti Kauranen)!

Kisan tulokset löytyvät linkin kautta.

Livepelit .pgn muodossa linkin kautta.

Kuvakavalkadi mitalisteista:

ruutu

A-ikäsarja: Kultaa Oliver Wartiovaara: Gymnasiet Lärkan, hopeaa Konsta Kallunki Oulun Lyseon lukio ja pronssia Lassi Kokkonen Viherlaakson lukio.
ruutu

Tytöt A-sarja: Kultaa Sarabella Norlamo Pohjois-Helsingin yhteiskoulu, hopeaa Anastasiia Kaverina Munkkiniemen koulu ja pronssia Evin Leini Kulosaaren yhteiskoulu (ei mukana kuvassa).

ruutu

B-ikäsarja: Kultaa Anton Impivaara Puolalanmäen lukio, hopeaa Eino Pölkki Pohjois-Haagan yhteiskoulu ja pronssia Miska Moisio Juhannuskylän koulu.
ruutu

Tytöt B-sarja: Kultaa Lidiia Soboleva Viherlaakson koulu, hopeaa Anna Lebedeva Suomalais-Venäläinen koulu ja pronssia Sally Nguyen Janakkalan lukio (ei kuvassa).

ruutu

C-ikäsarja: Kultaa Aku Salonen Vuoniityn peruskoulu, hopeaa Jami Valpas Alajärven yläkoulu ja pronssia Ilkka Koota Vasaramäen koulu.
ruutu

Tytöt C-sarja: Kultaa Lotta Tiitta Nöykkiön yläkoulu, hopeaa Alexandra Sofieva Helsingin Yliopiston Viikin normaalikoulu, pronssia Maria Zlobina Itä-Suomen koulu, Imatra.

ruutu

D-sarjassa kultaa Niklas Jaakkola Vehmaisten ala-aste, hopeaa Eeli Asikainen S:t Karins Svenska Skola ja pronssia Tuomas Rantala Ruutanan koulu.
ruutu

Tytöt D-sarja: Kultaa Maria Närhi-Ratkovskaja Eurooppa koulu, Helsinki, Laura Reiter Vuoniityn peruskoulu ja pronssia Johanna Jänönen Haapaniemen koulu, Kuopio.

ruutu

E-sarjassa Kultaa Oliver Nieminen Cygnauksen koulu, Pori, hopeaa Maria Oksanen Minervaskolan ja pronssia Mykhalo Tkachov Tapanilan ala-aste.
ruutu

Tytöt E-sarja: Kultaa Maria Oksanen, hopeaa Mehr Bhaumik Espoo International School ja pronssia Olivia Yushin Jalavapuiston koulu.

ruutu

F-sarjassa kultaa Rayan Mashhadi Aghajan Sammonlahti School, Lappeenranta, hopeaa Daniel Tomashevich Huutjärven koulu ja pronssia Raffaele D’Amato Ressun peruskoulu.
ruutu

Tytöt F-sarja: Kultaa Carolina D’Amato Ressun peruskoulu, hopeaa Ida Reunanen Arabian peruskoulu ja pronssia Adele Shestovskaya Ohrakasken päiväkoti.

 

Suomalaiset lopettivat hienosti shakin MM-kisat Romaniassa

mamak
MM-kisojen eri ikäsarjojen kultamitalistit, kaksi kultaa meni Intiaan, yhdet mitalit matkaavat Kanadaan, Armeniaan, Kazakstaniin sekä Mongoliaan.

Kisan lopputulokset löytyvät: Chess-resultsista.

11. ja samalla viimeinen kierros meni parhaiten suomalaisilta, kun tuloksena neljästä pelistä oli kolme voittoa ja yksi tasapeli. Pelinsä voittivat Aku Salonen, Lidiia Soboleva sekä Lassi Kokkonen ja tasapelin nappasi Eino Pölkki. Hyvä Suomen nuoret!

Suomalaisten pelaamat pelit 11. kierroksen ja suomalaisten keräämät pisteet

Huomenna lauantaina lähdetään klo 12 aikoihin bussilla kohti Bukarestia, josta lähtee lennot kohti kotisuomea.

Kommentoin Akun, Lidiian, Einon ja Lassin pelit YouTubeen: 11. kierroksen suomalaisten pelit.

Eino ja Lassi ottivat vakuuttavat voitot MM-kisojen 10. kierrokselta

Auringonnousu
Kaunis auringonnousu torstaiaamulta

10. kierroksella Eino Pölkki mustilla jatkoi taas benko-gambiitin pelaamista, mutta vastustaja ei ottanut uhrattua sotilasta vastaan. Peli eteni tasaisesti kunnes valkean varomaton g2-g4 päästi Einon selvästi parempaan loppupeliin 1-2 sotilasta rikkaampana. Vastustaja luovutti toivottomassa asemassa T + L + sotilas-loppupelissä. Hieno peli Einolta!
Lassi Kokkonen voitti helpohkosti valkeilla caro-kannissa. Peli alkoi samalla tavoin kuin tappioon päättynty peli 8. kierrokselta, mutta Lassi hieman vaihtoi pelitapaansa ja kun musta pelasi varomattoman …f7-f6 haarukoiden valkean ratsut e5ssä ja g5ssä pääsi Lassi sommittelemaan itselleen ison edun. Usein yhtä virhettä seuraa toinen, ja nyt toinen virhe johti kuningattaren tappioon kahden ratsun tehdessä haarukat kuninkaasta ja kuningattaresta siirron välein. Peli loppui sitten siihen. Aku Salosen avaus mustilla onnistui hyvin ja Aku voittikin sotilaan. Sitten valkean hyökkäys alkoi rullaamaan hyvin vaarallisesti ja valkea vei värinsä voittoon mustan kuninkaan seikkaillessa keskellä alariviä. Harmillinen tappio! Lidiian tappiosta ei ole tietoa, valitettavasti Meeri on hieman köhäinen ja hän jätti sekä tänään että huomenna pelit väliin.

Suomalaisten pelaamat pelit 10. kierrokselta sekä 11. kierroksen peliparit

Huomenna viimeinen kierros on jo klo 13.00 Suomen aikaa. Nyt viimeinen rutistus ja sitten lauantaina onkin jo matka kohti kotimaata.

Kommentoin Einon ja Lassin pelit YouTubeen: 10. kierroksen Einon ja Lassin pelit.

Eino Pölkki voitti pelin nuorten MM-kisojen 9. kierroksella

Eino Pölkki
Eino Pölkki pelaamassa nuorten MM-kisoissa selkä kameraan päin.

9. kierroksella Eino Pölkki voitti pelinsä loogisen pelinviennin jälkeen, peli alkoi benko-gambiitilla. Sekä Aku Salosella että Lassi Kokkosella oli tiukat ja tasaiset pelit, mutta molemmat kääntyivät tappioon. Myös tytöt hävisivät omat pelinsä.

Suomalaisten pelaamat pelit 9. kierrokselta sekä 10. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Etenkin Akulla ja Lassilla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet pistetilinsä kartuttamiseen.

Kommentoin Einon pelin YouTubeen: 9. kierroksen Eino Pölkin voittopeli.

Kaksi tasapeliä kisan 8. kierrokselta suomalaisille

MM-kisojen pelipaikka
Shakin nuorten MM-kisojen pelipaikka.

Suomalaisten saalis 8. kierrokselta oli kaksi tasapeliä. Eino Pölkin peli oli erittäin mielenkiintoinen ns. vuoristoratapeli, jossa molemmilla pelaajilla oli mahdollisuus pelin voittoon. Lopulta peli kuitenkin päättyi tasapeliin.
Aku Salonen oli pahasti altavastaaja omassa pelissään, mutta aikapulassa vastustaja ei löytänyt parhaita siirtoja ja peli päättyi tasapeliin. Lassin caro-kann valkeilla ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla ja vastustaja voitti ensin sotilaan ja myöhemmin ratsuhaarukalla tornin. Tyttöjen peleistä minulla ei ole muuta tietoa kuin että pelit päättyivät häviöihin.

Suomalaisten pelaamat pelit 8. kierrokselta sekä 9. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Suurimmalla osalla on ylämäkeä eli ylemmäksi rankattuja pelaajia vastassa.

Kommentoin Einon ja Akun pelit YouTubeen: 8. kierroksen suomalaisten pistepelit.

Suomalaisten pelit sujuivat hyvin 7. kierroksella

Lidiia Soboleva otti kisan ensimmäisen voiton
Etualalla oikealla puolella pelaava Lidiia Soboleva otti kisan ensimmäisen pelivoittonsa 7. kierroksella.

Suomalaisten saalis 7. kierrokselta oli kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä. Aku Salonen pelasi suht varman pelin ja voitti namibialaisen vastustajansa. Eino pelasi tiukan pelin ja oli lähellä hävitäkin sen annettuaan vastustajalle lähetin. Lopulta peli päättyi kuitenkin tasan. Lidiia otti ensimmäisen pelivoittonsa pelatessa valkeilla avopeliä 1.e4 e5. Vastustaja hyökkäsi liian rohkeasti ja menetti kaksi upseeria kun Lidiia puolusti tarkasti. Lassi sai helpohkosti tasoitettua pelin mustilla ja lopulta tasapelistä sovittiin lähettiloppupelissä.

Suomalaisten pelaamat pelit 5. kierrokselta sekä 6. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Suurimmalla osalla on ylämäkeä eli ylemmäksi rankattuja pelaajia vastassa.

Kommentoin Akun, Einon, Lidiian ja Lassin pelit YouTubeen: 7. kierroksen suomalaisten pistepelit.

Tiukat pelit kääntyivät tappioihin 6. kierroksella

6. kierros meni suomalaisilta pipariksi, kun kaikki viisi peliä hävittiin. Akulla oli erittäin iso etu avauksen jälkeen kun valko-venäläinen vastustaja valitsi huonohkon muunnelman caro-kannissa valkeilla. Aku siirsi hieman liikaa kuningatarsivustan sotilaita ja näin valkea sai mahdollisuuksia sekä kuningaspuolella ja keskustassa voittaen pelin.
Einon avaus meni valkeilla pieleen turhan aikaisen tornituksen takia. Hyvä pyristely ei sitten riittänyt vaan laadun voiton jälkeen kuningattarien vaihtuminen johti vastustajan voittoon.
Lassi hallitsi sisilialaisen siilipuolustusta pitkään, mutta iso etu vaihtui aikapulassa hävityksi loppupeliksi kun vastustajan kuningas pääsi ensimmäisenä keskustaan voittamaan sotilaan.
Tyttöjen pelistä ei ole paljon raportoitavaa, Lidiian avaus meni sisilialaisessa kuulemma pieleen.

Suomalaisten pelaamat pelit 6. kierrokselta sekä 7. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Odotuksellisesti Suomen pitäisi saada ainakin kaksi pistettä.

Nyt kun suomalaisille ei tullut pisteitä niin jätän pelien kommentoinnin YouTubeen väliin tältä kierrokselta. Huomenna toivottavasti on paljon kommentoitavaa!

Kaikki pojat onnistuivat MM-kisojen 5. kierroksella

Suomalaisten saalis 5. kierrokselta oli yksi voitto ja kaksi tasapeliä. Eino Pölkki otti kisan ensimmäisen voittonsa tiukan ja vaikeahkon sotilasloppupelin jälkeen. Aku Salonen päästi mustilla pelaavan vastustajansa liian helpolla avauksessa ja näin peli tasoittui turhan aikaisin. Peli pysyikin tasaisena ja tasapelistä sovittiin ennen 40. siirtoa. Lassi Kokkonen oli lähellä voittaa norjalaisen fidemestarin tittelin omaavan pelaajan, mutta lopulta peli päättyi tasan kuningatarloppupelissä.

Suomalaisten pelaamat pelit 5. kierrokselta sekä 6. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Odotuksellisesti Suomen pitäisi saada ainakin kaksi pistettä.

Kommentoin Akun ja Lassin tasapelin ja Einon voiton YouTubeen: 5. kierroksen suomalaisten pistepelit.

Lassi otti jo toisen voittonsa nuorten MM-kisoista

Lassi Kokkonen
Kisapaikan kuvaaja otti kuvan hyvin kisoissa pelanneesta Lassi Kokkoselta

Suomalaisten saalis 4. kierrokselta oli yksi voitto ja yksi tasapeli. Lassi jatkoi hyviä otteitaan ja voitti wieniläisessä avauksessa vakuuttavasti albanialaisen vastustajansa. Eino oli lähellä voittoa, mutta lopulta peli meni loppupeliin kuningatar ja sotilas vastaan torni, lähetti ja kaksi sotilasta. Tässä sovittiin sitten tasapelistä.

Suomalaisten pelaamat pelit 4. kierrokselta sekä 5. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Odotuksellisesti Suomen pitäisi saada ainakin kaksi pistettä.

Kommentoin Lassin voittopelin ja Einon tasapelin YouTubeen: Lassin selvä voitto sekä Einon tiukka tasapeli 4. kierrokselta.

Aku Salonen jatkoi pisteiden keräämistä 3. kierrokselta

Kuvaa pelisalista, jossa pelaa melkein 700 pelaajaa
Pelisaliin mahtuu melkein 700 pelaajaa.

Suomalaisten saalis 3. kierrokselta oli laihanlainen, kun ainoastaan Aku Salonen sai tasapelin. Einolla ja etenkin Lassilla oli hyviä mahdollisuuksia saada tasapelit, mutta lopulta molemmille jäi luu käteen. Lidiian avaus onnistui hyvin, mutta sitten ratsun menetys oli kohtalokasta.

Suomalaisten pelaamat pelit 3. kierrokselta sekä 4. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat, etenkin Einolla olisi huomenna mahdollisuus avata ketsuppipullo! Toivottavasti saadaan ainakin 2½ pistettä viidestä huomenna.

Kommentoin Akun voittopelin YouTubeen: Aku Salosen tiukka tasapeli 3. kierrokselta.

Aku Salonen otti voiton nuorten MM-kisojen 2. kierroksella

Suomalaisten saalis 2. kierrokselta oli mairitteleva kolme pistettä viidestä johtuen Meerin ja Lidiian vapaakierroksista (joista kirjataan voitto). Aku Salonen sai peräti kolme vuotta nuoremman romanialaisen vastustajan. Peli alkoi tunnustelevasti, mutta 30. siirron kohdilla Aku alkoi mustilla ottaa aloitetta keskustassa ja kuningatarsivustalta. Kun vastustajalla oli hyvin vähän aikaa niin Akun onnistui ottamaan kisan ensimmäinen voitto! Eino ja Lassi taistelivat hyvin, mutta vastustajat olivat tänään taitavampia.

Suomalaisten pelaamat pelit 2. kierrokselta sekä 3. kierroksen peliparit

Huomenna kaikille pelaajille tulee ns. ylämäkeä eli kovemmaksi rankatut vastustajat. Mutta nuoret eivät anna tuumaakaan periksi vaan taistelevat pisteitä viimeiseen saakka!

Kommentoin Akun voittopelin YouTubeen: Aku Salosen tiukka voittopeli.

Lassi Kokkonen aloitti hienosti voitolla nuorten MM-kisoissa

Kuva pelaajista Romaniasta ennen 1. kierrosta
Kuva kisajoukkueesta ennen 1. kierroksen pelejä.

Suomalaisten saalis 1. kierrokselta oli viidestä pelistä yksi voitto ja neljä tappiota. Lassi Kokkonen voitti hienosti 1. kierroksen pelinsä noin 500 pistettä korkeammalle rankattua romanialaista vastaan!

Suomalaisten pelaamat pelit 1. kierrokselta sekä 2. kierroksen peliparit

Huomenna Meeri ja Lidiia saavat vapaakierroksen pelaajien parittoman määrän takia. Aku ja Eino saavat hieman helpompaa vastusta, Lassin vastus vielä kovenee kun hän kohtaa yli 2300 lukuisen pelaajan!

Tsemppiä huomiselle (etenkin pojat!) 🙂

Kommentoin Lassin voittopelin YouTubeen: Lassi Kokkosen hieno voitto YouTubissa.

Nuorten U14, U16 ja U18 shakin MM-kilpailut Romaniassa

Ylihuomenna 6.9.2022 alkaa shakin nuorten MM-kilpailut Romaniassa. Ikäsarjoja on kolme, U14, U16 ja U18.

Suomesta on lähdössä viisi pelaajaa kisoihin pelaamaan.

Suomen pelaajat shakin MM-kisoissa


Pelaajat ylhäältä vasemmalta alkaen: Aku Salonen U14, Eino Pölkki U16, Lassi Kokkonen U18
Alhaalla vasemmalta oikealle: Lidiia Soboleva T16 ja Meeri Kuoppala T18.

Tulossivu chess-results

Järjestäjän virallinen kotisivu

Kisan aikataulu

Sauli Tiitta eli minä tulen raportoimaan kisasta ja laitan tänne uutisia http://www.koulushakki.fi/ajankohtaista/ sivuille.

Vastus on totutusti kovaa näissä kansainvälisissä peleissä, jokainen tasapeli on puoli voittoa!

Terv. Sauli Tiitta

Kutsu: Kansainvälinen pikapelicup koululaisille U-15, U-18 ja opettajille maaliskuussa

FIDE ja ISF järjestävät maaliskuussa kansainvälisen pikapeli-cupin (3 min + 2 s/siirto) verkkoalusta Tornelossa koululaisille, opiskelijoille ja opettajille.

Tyttöjen ja poikien U-15 alkukilpailut pelataan la 12.3. ja U-18 ikäiset karsivat su 13.3. Loppukilpailut pelataan viikkoa myöhemmin. Opettajien karsintaturnaus on 26.3. ja finaali seuraavana päivänä. Palkintoina mm. 2 yön majoittuminen Moskovan shakiolympialaisissa ja suurmestariluentoja.

Osallistumismaksu 30 €. Ilmoittautumiset SSL:n kautta viim. 4.3. mennessä. (Palvelupäällikkö Kimmo Telenius, kimmo.telenius@shakkiliitto.fi)

Lisätietoja: FIDE-ISF World School Online Chess Cup 2022

Kutsu: Nuorten nopean ja pikashakin MM-kilpailut toukokuussa Kreikassa

Heti koululaisten EM-kisojen päätyttyä Rhodoksella ratkaistaan 1.-3.5. myös koululaisten nopean shakin (10 min + 5 s/siirto) ja pikashakin (5 min + 2 s/siirto) maailmanmestaruudet yleisessä ja tyttöjen sarjoissa U8, U10, U12, U14, U16 ja U18. Turnaus ja majoittuminen tapahtuvat Rodos Palace konferenssikeskuksessa.

Hotellin majoituspaketteihin sisältyy majoittuminen täysihoidolla, kuljetukset lentokentälle ja paikalliset verot. Lisäksi tulevat 100 € rekisteröintimaksu (ei koske EM-osanottajia) ja maksu FIDE:lle (35 € /turnaus)  Lisätietoja kutsun Invit_Regs_WYBRC_2022.pdf (fide.com) kohdassa 6.

Ilmoittautumiset tapahtuvat SSL:n kautta viimeistään 4.3.2022, jolloin myös 30% valitun ilmoittautumis-majoituspaketin hinnasta pitää maksaa. Lisätiedot: SSL/Kimmo Telenius 040-4851547, kimmo.telenius@shakkiliitto.fi

Kilpailu on avoin kaikille ko. ikäluokkien pelaajille. Matka on kokonaan omakustanteinen!

Kutsu: Koululaisten EM huhtikuussa Kreikassa

Rhodoksella ratkaistaan 20. – 30.4. koululaisten Europan mestaruudet yleisessä ja tyttöjen sarjoissa U7, U9, U11, U13, U15 ja U17. Turnaus ja majoittuminen tapahtuvat Rodos Palace konferenssikeskuksessa.

Kutsulinkki: https://www.europechess.org/european-school-chess-championship-2022-official-invitation/

Hotellin majoituspakettivaihtoehdot sisältävät lentomatkoja lukuun ottamatta kaiken pakollisen: majoittumisen (10 yötä), täysihoidon, kuljetukset lentokentälle, kilpailun osanottomaksut järjestäjälle ja ECU:lle sekä paikalliset verot. Lisätietoja Official regulations kohdassa 5.

Ilmoittautumiset tapahtuvat SSL:n kautta viimeistään 4.3.2022, jolloin myös 30% valitun ilmoittautumis-majoituspaketin hinnasta pitää maksaa. Lisätiedot: SSL/Kimmo Telenius 040-4851547  kimmo.telenius@shakkiliitto.fi

Kilpailu on avoin kaikille ko. ikäluokkien pelaajille. Matka on kokonaan omakustanteinen!

Suomelle kolme mitalia koululaisten PM-kilpailuista!

Koululaisten PM-kisojen viimeiseltä kierrokselta tuli hienosti 6½ pistettä kymmenestä mahdollisesta. Pelinsä voittivat Toni, Eino, Aku, Jami, Eeli ja Niklas. Sen lisäksi Anton pelasi tasan.

Kun mitaleista taistelevat Aku, Eeli ja Niklas voittivat pelinsä niin Aku voitti D-ikäsarjan eli sai kultaa, Eeli tuli hopealle ja Niklas pronssille E-sarjassa. Onnittelut mitalisteille!

D-sarjan lopputulokset
Aku voitti todella hienosti kultaa!
D-sarjan palkitut
D-sarjan mitalistit Färsaarten varapormestarin kanssa.

E-sarjan lopputulokset
Eelille hopeaa ja Niklakselle pronssia.
E-sarjan mitalistit
D-sarjan mitalistit Färsaarten varapormestarin kanssa.

Maiden vertailussa Suomi tuli toiseksi viimeiseksi, saaden kuitenkin 29 pistettä, melkein yhtä paljon kuin viimekin vuonna. Voittaja Ruotsi sai 36 joukkuepistettä.

Kaikkien sarjojen tuloksiin pääsee tuloslinkin kautta.

Kiitokset kaikille Suomen pelaajille ja pelaajien huoltojoukoille! Kiitos SSL:lle järjestelyavusta!
Ensi vuonna kisat järjestetään käsittääkseni Ruotsissa, nyt loppuvuodesta on koululaisten SM-kilpailu Päivölän opistolla, josta saa edustuspaikkoja tähän kilpailuun! Sinne koululaiset mars!

Kolmella Suomen nuorella mahdollisuudet mitaleille koululaisten PM-kilpailuissa

Viidenneltä kierrokselta tuli 4 pistettä yhdeksästä mahdollisesta. A-sarjassa Olli voitti Suomen keskinäisessä välienselvittelyssä mustilla Eetun. B-sarjassa Anton jatkoi voittoputkeaan voittamalla helposti Färsaarten pelaajan. Sen lisäksi Jami Valpas voitti helposti myös Färsaarten edustajan. Sen lisäksi Aku ja Niklas taistelivat tasapelin peleistään.

5. kierros

Pitkä Sauli Tiitan selostus 5. kierrokselta löytyy linkin 5. kierros YouTubessa kautta.

D-ikäsarjan tilanne 5. kieroksen jälkeen
E-sarjan tilanne 5. kierroksen jälkeen

Akulla, Niklaksella ja Eelillä on hyvät mahtollisuudet mitaleille mikäli viimeinen peli onnistuu. Hienoa, tsemppiä viimeiselle kierrokselle!

Nyt sunnuntaina klo 18.00 Suomen aikaa jatkuvat pelit. Suomalaisten parit:
6. kierroksen peliparit

Siirtoja voi seurata 5 minuutin viiveellä livelinkit kautta.

Nyt kaikki Suomen pelaajat ovat avanneet pistetilinsä PM-kisoissa

Neljäs kierros oli vaikea. Positiivista oli se, että neljännen kierroksen jälkeen kaikki pelaajat ovat avanneet pistetilinsä. A-sarjassa Eetu Torvinen pelasi tasan ja C-sarjassa Anton Sinitsyn voitti. Sen lisäksi Aku Salonen ja Eeli Asikainen voittivat pelinsä. Pisteitä tuli 3½/10 eli 35%.

4. kierroksen tulokset
Sauli Tiitan selostus 4. kierrokselta löytyy linkin
YouTube selostus 4. kierrokselta kautta.

Aku Salonen on pelannut hyvin PM-kilpailuissa
Vasemmalla pelaava Aku Salonen on D-sarjassa saanut hienosti pisteitä 3/4.

Nyt sunnuntaina klo 12.00 Suomen aikaa jatkuvat pelit. Suomalaisten parit:
Viidennen kierroksen parit

Siirtoja voi seurata 5 minuutin viiveellä linkin
Linkit livepeleihin kautta.

Suomalaiset saivat 50% pisteistä PM-kisan 3. kierroksella

Kolmas kierros ei ollut yhtä menestyksekäs kuin 2. kierros. Pisteitä tuli 4½/9 eli 40%. A-sarjassa Olli otti ensimmäisen voittonsa suht loogisen pelaamisen jälkeen. C-sarjassa Joel jatkoi hyviä otteita voittamalla pelinsä. Eino otti kisan ensimmäisen voittonsa johtaen sotilaan voiton jälkeen pelin loppupeliin. D-sarjassa sekä Aku oli lähellä voittoa, lopulta peli päättyi tasan. Niklas ja Eino pelasivat tasapelin pitkän taistelun seurauksena.

3. kierroksen tulokset

Pitkä selostukseni 3. kierrokselta löytyy linkin
3. kierroksen YouTube tallennuskautta.

Joel Tasa on pelannut hienosti PM-kilpailuissa
Oikealla pelaava Joel Tasa on C-sarjassa saanut hienosti 2½/3. Hyvin ensimmäiseksi turnaukseksi ulkomailla!

Tänään klo 18.00 Suomen aikaa jatkuvat pelit. Suomalaisten parit:
4. kierroksen peliparit

Siirtoja voi seurata 5 minuutin viiveellä linkin
Livelinkki kautta.

Suomalaiset saivat hyvin pisteitä PM-kilpailujen 2. kierrokselta!

Koululaisten PM-kisojen toinen kierros oli hieno suomalaisille, saimme yli 50% tuloksen! B-sarjassa Toni Vainikka voitti tiukan väännön jälkeen sarjansa ykkösrankatun Casper Liun ja jatkaa kahdella voitolla! C-sarjassa Joel oli hyvin lähellä voittoa, mutta lopulta sai arvokkaan tasapelin kuten myös Eino tässä ikäsarjassa. D-sarjassa sekä Aku että Jami voittivat pelinsä. Sen lisäksi kun E-sarjassa Niklas voitti suoraviivaisesti pelinsä ja Eeli taiteili häviön partaalta voittoon, niin suomalaiset keräsivät hienon pistesaaliin 2. kierrokselta, 6/10!
2. kierroksen pisteet.

Toni Vainikka on voittanut molemmat pelinsä!
Vasemmalla pelaava Toni Vainikka on voittanut molemmat pelinsä PM-kisoissa!

Huomenna klo 12.00 Suomen aikaa jatkuvat pelit. Suomalaisten parit:
3. kierroksen parit

E-sarjan ainoat maksimistit, Niklas ja Eeli, kohtaavat toisensa.

Siirtoja voi seurata 5 minuutin viiveellä linkin Linkki livepeleihin kautta.

Koululaisten PM-kisoista suomalaisten alkoivat lupaavasti

Suomen joukkue kuvattuna ennen 1. kierrosta.
Suomen koululaisten PM-joukkue 2021
Ensimmäinen kierros on takana, suomalaiset nuoret saivat pisteitä 4½/10 pisteestä, ihan kivasti alkoi kisa kaikenkaikkiaan. Kolmessa pelissä olimme ylemmäs rankattuina, seitsemässä altavastaajia. E-sarjassa Niklas ja Eeli voittivat suht suoraviivaisesti, D-sarjassa Aku venyi tasuriin ja C-sarjassa Joel vei kuin pässiä noin 500 lukua korkeampaa vastustajaansa. B-sarjassa Toni voitti suht vaivattomasti oman pelinsä.

Kaikkien suomalaisten tulokset 1. kierrokselta:
1. kierroksen pistesaalis
Videotallenne Twitchin livelähetyksestä löytyy YouTubesta: 1. kierroksen kommentointitallenne

Nyt 2. kierros alkaa Suomen aikaa perjantaina klo 18.00. Silloin parit ovat:
2. kierroksen peliparit.

Hyviä siirtoja toivotetaan myös 2. kierrokselle!

Livelinkkejä.

Tänään klo 19.10 aikaan Suomen aikaa Sauli Tiitan livekommentointi suomalaisten peleistä kommentaattorikaverini kanssa. Tervetuloa tällöin
saulinshakki Twitch kanavalle!

Koululaisten PM-kisat alkavat huomenna!

Pelisali
Nyt tuli 1. kierroksen parit klo 0.30 Suomen aikaa! Toivotimme kaikki pelaajat ajoissa nukkumaan ja huomenna sitten voi herätä Suomen aikaa aikaisin ja valmistautua peleihin.
1. kierroksen parit

Luonnollisesti suomalaisista jotkut pelaavat ns. ylämäkeen kovempia vastaan ja toiset taas ns. heikompilukuisia vastaan.

Pelit alkavat perjantaina klo 12.00 Suomen aikaa. Peleissä on sovitusti 5. minuutin viive siirtojen näyttämisessä.

Livelinkkejä:Linkit livepeleihin

Shakkimestari Sauli Tiitta tulee huomenna klo 13.30 Suomen aikaa käymään pelejä läpi kommentaattorikaverin kanssa. Tervetuloa tällöin saulinshakki kanavalle.

Tsemppiä Suomen pojat!