Ajankohtaista

Shakkifestaritunnelmissa Mäntykankaan koululla

Kokkolassa sijaitsevan Mäntykankaan koulun oppilaat ja opettajat pääsivät yhdessä tutustumaan shakkiin 13.-14.3. Suomen Shakkiliiton koulushakkivastaava Kai Sippolan johdolla. Koululla järjestettiin kahtena päivänä koulushakkifestivaali, johon osallistui molempina päivinä sata lasta opettajiensa johdolla.

Koulushakkifestivaalin tavoitteena on tutustuttaa osallistujat shakin perusteisiin hauskalla ja toiminnallisella tavalla. Festivaalipäivä lähtee liikkeelle yhteisellä kokoontumisella ja muutamien perusasioiden opetelulla. Alkuopastuksen jälkeen oppilaat jakaantuvat ryhmiin ja lähtevät kiertämään toiminnallisia shakkirasteja. Rastien sisältö on muokattavissa osallistujien lähtötason mukaan. Kokkolan festivaalipäiviin suurin osa oppilaista lähti mukaan ilman ennakkotietoja shakista, mutta päivän päätteeksi he pääsivät koulusta monta shakkikokemusta rikkaampina.

– Festivaalin tavoitteena on tutustuttaa koululaiset ja opettajat shakkin perusteisiin ja tapoihin miten shakkia voi harjoitella. Pyrin ohjelmarunkoa rakentaessani tuomaan esille shakin monia ulottuvuuksia, ja antamaan esimerkkejä siitä mihin kaikkeen shakki taipuu koulutuksessa. Festivaali kannustaa koululaisia ja opettajia hyödyntämään shakkia osana koulupäivää silloin tällöin ja toivottavasti innostaa järjestämään koululaisturnauksia paikkakunnalla yhdessä paikallisten seurojen kanssa, Kai kertoo.

Mäntykankaan koululla oppilaat pääsivät päivän aikana muun muassa tutustumaan shakkilaudan koordinaatteihin hyödyntämällä liikuntasalia puolapuita myöten, tutustumaan netin shakkisivustoihin (kuten avainsiirto.fi ja lichess.org) ja ratkomaan yksinkertaisia shakkipulmia. Haasteita ratkotaan yhdessä ryhmän kanssa, joten festivaalipäivä on samalla hyvää harjoitusta yhteen hiileen puhaltamisesta.

– Festivaalia on pilotoitu pienissä kyläkouluissa, mutta Mäntykankaalla pidetty tapahtuma oli ensimmäinen näin suuressa mittakaavassa toteutettu. Alustava palaute kaikilta osallistujilta oli todella positiivista, ja shakkipäivän jälkeen sekä opettajat että oppilaat innostuivat silmin nähden lajista. Osa oppilaista halusi festivaalista rohkaistuneena heti päivän päätteeksi haastaa kouluttajan matsiin, Kai naurahtaa.

Festivaalin kehityksessä on auttanut Kurikan Visalle Liikuttavaa shakkia -hankkeelle myönnetty valtion tuki, jonka mahdollistamana Kai on kehittänyt toiminnallisia shakkiharjoituksia. Monet shakkifestivaalin rasteista sopivatkin mainiosti myös Liikkuva koulu -hankkeen ideoiksi.

Haluatko shakkifestivaalin koulullesi? Ota yhteyttä Suomen Shakkiliiton koulushakkivastaava Kai Sippolaan (kai.sippola(at)shakkiliitto.fi, p. 0400 349185)!

Teksti: Aleksi Olander

Svenska kulturfondenilta tukea koulushakille

Svenska kulturfonden on myöntänyt 5000 euron avustuksen Suomen Shakkiliiton koulushakkityöhön.
Koulushakki edistää koululaisten mahdollisuuksia tutustua shakkiin sekä pelata ja harjoitella sitä koulussa, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnassa tai koulukerhossa. Toiminta on valtakunnallista ja Shakkiliiton tavoitteena on saada toiminnan piiriin myös ruotsinkielisiä kouluja.
Viime syksystä alkaen yli 130 opettajaa, ohjaajaa tai muuta asiasta kiinnostunutta on saanut Shakkiliitolta valmiudet shakin hyödyntämiseen omassa työssään ja yli 2500 koululaista ensikosketuksen lajiin. Koulushakkityötä on tehty pitkään ja menestyksekkäästi Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa. Suomessa työ on vielä alkuvaiheessa, mutta olemme hyvässä vauhdissa. Uskomme liitossa vahvasti siihen, että nuoriin panostaminen on kahden huutomerkin arvoinen siirto.

Mahtavia koulushakkikerhoja!

Koulushakkisivuiltalöytyy nyt kootusti lähes sadan koulukerhon tai junioreille suunnatun kerhon tiedot – ja lisää on tulossa.

Voit ilmoittautua haluamaasi kerhoon mukaan sivujen kautta. Klikkaa vain Ilmoittaudu ja valitse sen jälkeen haluamasi paikkakunta ja sopiva koulukerho. Tämän jälkeen täytät tietosi lomakkeeseen ja painat Lähetä-nappulaa. Kerhon vetäjä ottaa sinuun yhteyttä viestisi saatuaan.

Osa kerhoista on shakkiseurojen ylläpitämiä, osasta vastaavat rautaiset ammattilaiset.

Jos paikkakunnallasi ei ole vielä koulushakkikerhoa tai sellainen puuttuu listalta, niin ota yhteyttä. Katsotaan, mitä asialle voidaan tehdä.

 

Koulushakkiprojektin kuulumisia

Shakkiliitossa käynnistyi vuonna 2018 koulushakkiprojekti, jonka tavoitteena on pysäyttää lisenssipelaajien keski-iän jatkuva nousu. Lajin tulevaisuuden kannalta tärkeää on, että yhä enemmän nuoria saadaan tavalla tai toisella mukaan lajin pariin. Koulushakkitoiminnan tavoitteena on opettaa shakin perusteet hauskalla ja innostavalla tavalla mahdollisimman suurelle massalle koululaisia, ja pyrkiä shakkikärpäsen puraisun jälkeen houkuttelemaan heitä jatkamaan tavalla tai toisella shakin harrastamista.

Jotta shakkia pystytään levittämään laajalti kouluihin, sen hyötyjen tulee olla pedagogisesta näkökulmasta perusteltuja. Rosholmin ym. (2017) tutkimusryhmän tekemässä tanskalaisessa tutkimuksessa havaittiin paljon positiivisia vaikutuksia niiden oppilaiden koulumenestyksessä, jotka korvasivat yhden viikoittaisen matematiikan tunnin shakkitunnilla. Myös Shakkiliitossa uskotaan vahvasti siihen, että shakki oikealla tavalla harjoiteltuna voi olla monipuolinen oppimisen väline.

Koulushakkiprojektin runko Suomessa on ollut hyvin pitkälti yhteisöpedagogi Kai Sippolan käsialaa. Kai teki liitolle keväällä 2018 opintoihinsa liittyvänä harjoitteluna laadukkaan Onnistumisia, oivaltamisia ja oppimisen iloa -materiaalin, joka sisältää kymmenen valmista oppituntia ja paljon käytännön vinkkejä shakin opettamiseen kouluissa. Materiaalin ympärille Kai on rakentanut kolmen tunnin koulutuksen, jonka käymisen jälkeen kuka tahansa on pohjatiedoista riippumatta valmis opettamaan koululaisille shakin perusteet.

Kai palkattiin lahjoitusvarojen mahdollistamana liiton koulushakkikoordinaattoriksi syksyllä 2018. Hänen työnkuvaansa on kuulunut erityisesti koulutusten markkinoiminen, kehittäminen ja pitäminen. Helmikuun puoliväliin mennessä on pidetty 16 koulutusta ympäri Suomea, ja yli 130 opettajaa, ohjaajaa tai muuta asiasta kiinnostunutta ovat saaneet valmiudet shakin hyödyntämiseen. Liiton toimistosta on oltu laajalti yhteydessä kouluihin ympäri Suomea, ja uusia yhteydenottoja asiasta kiinnostuneilta tulee säännöllisesti.

Kaikkiin koulutettuihin pyritään olemaan yhteydessä koulutuksen jälkeen, ja kannustamaan heitä hyödyntämään shakkia. Useilla paikkakunnilla koulutus onkin jo johtanut uusien shakkikerhojen perustamiseen. Tavoitteena on avata koulutettujen kautta viestintäkanavia, joiden avulla pystymme houkuttelemaan uusia innokkaita shakinpelaajia mukaan ensin paikallistason koululaiskilpailuihin ja -tapahtumiin sekä myöhemmässä vaiheessa aina lisenssipelaajiksi asti.

Seuraavia askelia koulushakkiprojektissa ovat materiaalin laajentaminen perussääntöjen opettelemisesta kohti monipuolisempaa shakkiosaamista, alueellisten kouluttajien kouluttaminen, yhteydenpito jo koulutettuihin ohjaajiin ja heidän tukemisensa sekä uusien koulutusten markkinoiminen. Lisäksi yliopistojen kanssa on käyty lupaavia neuvotteluja kotimaisen koulushakkitutkimuksen aloittamisesta.

Koulushakkiprojekti on vasta aluillaan, mutta projekti on herättänyt kiinnostusta laajasti ja vastaanotto sille on ollut erittäin hyvä. Uskomme liitossa vahvasti siihen, että nuoriin panostaminen on kahden huutomerkin arvoinen siirto.

Kuultua palautetta:

” Koulutus tutustutti shakin maailmaan ja innosti pelaamaan. Hieno oivallus oli, että minkäkin voin oppia pelaamaan tätä jaloa peliä.”

” Kouluttaja sai innostumaan shakista ja sen kautta oppimisesta. Hienoa oli oivaltaa, että shakin saloihin voi oppia askel kerrallaan ja osista pikkuhiljaa muodostuu kokonaisuus.  ”

” Pitkästä aikaa koulutus, josta jäi erityisen innostunut ja hyvä mieli.  ”

” Tällaista koulutusta tarvitaan lisää. Alustojen, nappuloiden ja peliohjeiden saaminen koululle käyttöömme oli loistava juttu.

” Loistavaa materiaalia! Erityisen ilahtunut olin siitä, että oli kehitelty vaiheittain etenevä opetus – oppiminen tyssännyt aiemmin siihen, kun oli ajatus, että on niin paljon muistettavaa heti alkuunsa.

Nuorten PM-kilpailuista Suomelle neljä mitalia!

Ilkka Koota sai hopeaa ja Niklas Jaakkola pronssia PM-kilpailuista
Ilkka Koota sai hopeaa ja Niklas Jaakkola pronssia PM-kisojen nuorimmassa E-sarjassa.
Suomi sai hienosti neljä mitalia nuorten PM-kilpailuissa Islannin Borgarnesissa. E-sarjassa Ilkka Koota sai hopeaa ja Niklas Jaakkola pronssia.
Anastasia Nazarova sai pronssia
A-sarjassa Anastasia Nazarova pelasi hienosti saaden pronssia.
Oliver Wartiovaara sai hopeaa C-sarjassa
C-sarjassa Oliver Wartiovaara johti kilpailua pitkään mutta sai lopulta hopeaa. Todella hieno saavutus!
A-sarjan tulokset
A-sarjassa Suomea edustivat Anastasia Nazarova ja Toivo Keinänen.
B-sarjan tulokset
B-sarjassa Suomea edustivat Sarabella Norlamo ja Jimi Multanen.
C-sarjan tulokset
C-sarjassa pelasivat Oliver Wartiovaara ja Patrik Aalto.
D-sarjan tulokset
D-sarjassa pelasivat Anton Sinitsyn ja Valtteri Sokka.
E-sarjan tulokset
E-sarjassa mitalit saivat Ilkka Koota ja Niklas Jaakkola.

Onnittelut mitalisteille! Suomen joukkueella meni kisat kokonaisuutena hyvin kun Suomi sijoittautui jaetulle toiselle sijalle Islannin kanssa Norjan ollen paras Pohjoismaa. Hyvä Suomi!

Suomen PM-joukkue mitalijahdissa ennen viimeistä kierrosta

Patrik ja Oliver pelasivat tasan 5. kierroksella
Patrik Aalto ja Oliver Wartiovaara pelasivat tasan viimeistä edellisellä kierroksella. Oliver on lähellä mitalia ja Patrik voitolla voi taistella mitalista.
5. kierroksen tulokset
Suomen pelaajat saivat 5 pistettä viidennellä kierroksella. Tuloksena oli kolme voittoa ja kolme häviötä ja neljä tasapeliä (Patrik ja Oliver pelasivat keskenään tasan.)
6. kierroksen parit
Alle 10-vuotiaiden E-sarjassa Ilkka Koota ja Niklas Jaakkola voittivat pelinsä ja taistelevat mitaleista ennen viimeistä kierrosta, Ilkka lähinnä hopeasta ja Niklas pronssista. C-sarjaa johtaa Oliver Wartiovaara 4½/5 pistemäärällä pisteen kaulalla uhkaajiin. Patrik Aalto voi nousta 3 pisteestä vielä taistelemaan pronssista voittamalla viimeisen pelinsä.
A-sarjassa Anastasia Nazarova voi voitolla ottaa pronssia, vertailut taitavat olla hieman paremmat kuin Toivolla mikäli molemmat päätyvät samaan pistemäärään.

Tulossivulle.

Chess24:n livesivuilla alkaa klo 18.00 Suomen aikaa viimeinen kierros. Livepöydillä on kaikki muut suomalaiset paitsi Sarabella. Hyviä siirtoja kaikille ja mitaleja voittamaan!

Oliver Wartiovaara ja Anastasia Nazarova jatkavat hurjia otteitaan PM-kilpailuissa

Anastasia Nazarova on pelannut vahvasti PM-kilpailuissa
Anastasia Nazarova on pelannut vahvasti PM-kilpailuissa kolmella voitolla.

4. kierroksen tulokset
Suomalaiset saivat toistaiseksi parhaimman pistemäärän PM-kilpailuissa Islannissa 4. kierroksella kun yhteispistemääräksi tuli hienot 7/10 pistettä! Oliver Wartiovaara jatkaa hienoja otteitaan ja johtaa 1½ pisteellä C-sarjaa 4/4 maksimituloksellaan! Huomenna 5. kierroksella Oliver saa vastaansa Suomen Patrik Aallon! Heillä on monia aikaisempia pelejä Suomen SM-kilpailuista, joten odotettavissa on eeppinen taistelu!

5. kierroksen parit
Sunnuntaina klo 12.00 Suomen aikaa alkaa 5. kierros.

PM-kisan suomalaisten tulokset

5. kierroksen livelaudat klo 12.00 Suomen aikaa.

Oliver Wartiovaara ja Ilkka Koota johtavat, Patrik Aalto kolmantena PM-kisassa

Patrik Aalto on kolmantena C-ryhmässä
C-ryhmässä Patrik Aalto voitti pelinsä ja on hyvissä asemissa C-ikäryhmässä.
Oliver Wartiovaara sekä Ilkka Koota jatkoivat siitä mihin olivat jääneet ja voittivat myös kolmannen kierroksen pelinsä. Näin he johtavat maksimipistein omia sarjojaan. Anastasia Nazarovalla oli selvä etu pelissään avauksen jälkeen mutta lopulta hän hävisi pelinsä islantilaiselle vastustajalleen.
Kolmannen kierroksen jälkeen maksimipisteissä jatkavat Ilkka Koota ja Oliver Wartiovaara
Kolmas kierros tuotti neljä pistettä Suomen pelaajille. Ilkka Koota voitti toisen suomalaisen Niklas Jaakkolan, Oliver Wartiovaara voitti Norjan Fuglesteinin, Patrik Aalto Ruotsin Ehrenreichin ja tasapelit pelasivat Anton Sinitsyn Ruotsin kovan Falkefallin kanssa sekä Sarabella Norlamo Tanskan Holmin kanssa.

Neljännen kierroksen peliparit
Oliver ja Ilkka pelaavat ikäsarjansa 1-pöydillä neljännellä kierroksella. Muut pelaajat livelaudoilla ovat Anastasia Nazarova, Toivo Keinänen, Patrik Aalto, Sarabella Norlamo sekä Anton Sinitsyn.
4. kierroksen livepelit näkyvät Chess24:n sivuilla klo 18.00 Suomen aikaa.

Oliver Wartiovaara, Ilkka Koota ja Anastasia Nazarova ovat maksimituloksessa PM-turnauksessa

Oliver Wartiovaara voitti hienosti valkeilla vastustajansa 2. kierroksella
Oliver Wartiovaara voitti tyylikkäästi valkeilla 2. kierroksella.
Suomen 2. kierroksen tulokset
Ilkka Koota, Oliver Wartiovaara ja Anastasia Nazarova ovat saaneet 2/2 pistettä eli voittaneet molemmat pelinsä. 2. kierroksella lisäksi Sarabella Norlamo ja Anton Sinitsyn voittivat ja Patrik Aalto jatkoi tasapelisarjansa nyt kahden ottelun mittaiseksi.
PM-kisan 3. kierros
3. kierroksella la aamuna klo 10.00 (Suomen aikaa klo 12.00) oman ikäsarjansa ykköspöydillä pelaavat Anastasia Nazarova ja Oliver Wartiovaara. Myös molemmat pelinsä voittanut Ilkka Koota pelaa Niklas Jaakkolaa vastaan.
3. kierroksen livepelit näkyvät Chess24:n sivuilla Suomen aikaa klo 12.00.

Suomi sai yli 50% pisteistä PM-kilpailujen 1. kierroksella!

Ilkka Koota voitti vaivattomasti vastustajansa
PM-kisojen 1. kierroksen nopein suomalaisvoittaja oli Ilkka Koota mustilla väreillä.

Suomi sai kymmenestä pelistä viisi voittoa, yhden tasapelin ja neljä tappiota. Pelinsä voittivat Toivo Keinänen, Anastasia Nazarova, Olver Wartiovaara, Niklas Jaakkola sekä Ilkka Koota. Tasapelin pelasi Patrik Aalto.
1. kierroksen tulokset

Toisella kierroksella klo 16.00 paikallista aikaa (klo 18.00 Suomen aikaa) alkaa 2. kierros.
PM kisan 2. kierroksen parit
2. kierroksella oman ikäluokkansa 1. pöydällä pelaavat pelinsä voittaneet Toivo Keinänen, Oliver Wartiovaara sekä Niklas Jaakkola.
Kuuden suomalaisen livepelejä pöydiltä 1-4 voi katsoa Chess24:n sivuilta.