Ajankohtaista

Nuorten EM-kisoissa parhaiten pärjäsivät Rayan Mashhadi Aghajan sekä Niklas Jaakkola

Shakin nuorten EM-kilpailut Romanian Mamaiassa ovat nyt päättyneet. Suomen 12 pelaajaa taistelivat loppuun asti hyvin, parhaiten kisassa pärjäsivät U8 ikäsarjan Rayan Mashhadi Aghajan sijoittuen sijalle 14 6 pisteellä sekä U14 ikäsarjan Niklas Jaakkola, joka sijoittui sijalle 21 5½ pisteellä. Yli 50% tuloksen teki myös Yiming Zhang sijoittuen 5 pisteellä sijalle 44.

Vasemmalla Niklas Jaakkola veljensä Reijon vieressä. Niklas pelasi tasaisen varmasti koko kisan ajan ollen toiseksi parhaiten sijoittunut suomalainen pelaaja

Suomen pelaajat ja pistesaaliit shakin EM-kilpailuissa Romaniassa

Eniten mitaleja kisassa tuntui saavan Azerbaitzan, Puola, Armenia ja Ranska. Ainakin heillä oli äänekkäimmät riemuhuudot yleisöstä. Palkintojenjaossa esitettiin Romanialaista kansantanssia ja laulua sekä tietysti palkittiin parhaiten menestyneet pelaajat. Myös kilpailun nuorin osallistuja, 5-vuotias tyttö palkittiin.

Pohjoismaat saivat yhden mitalin kaikista 12 ikäsarjasta. U18 ikäsarjan ykköseksi rankattu Norjan Elham Abdrlauf sai pronssia. Pohjoismailla on kirimistä, jotta meitä aletaan nähdä enemmän mitalikorokkeella näissä karkeloissa. Ensi vuonna kisat järjestetään Prahassa 21.8.-1.9.2024.

U18 ikäsarjan kolme parasta: 1. Arsen Davtyan ARM, 2. Khazar Babazada AZE ja 3. Elham Abdrlauf NOR

Huomenna perjantaina Suomen delagaatio ottaa suunnaksi Suomen ja tarkoitus on päästä perjantain aikana takaisin kotisuomeen.

U8 Rayan taistelee kärkisijoista ennen viimeistä kierrosta

8. kierros tarjosi suomalaisille neljä voittoa ja kaksi tasapeliä, voitot ottivat Rayan Mashhadi Aghajan, Yiming Zhang, Pyry Pajarinen sekä Adele Shestovskaya ja tasapelit nappasi Niklas Jaakkola ja Hrudaya Sawant.

Analysoin Rayanin kahdeksannen kierroksen pelin Youtubeen.

U8 ikäsarjassa Rayan on pisteen päässä kilpailun kärkeä 6/8 tuloksellaan. Mahdollisella voitolla hän voi nousta viiden parhaimman pelaajan joukkoon.

Suomalaisten viimeisen yhdeksännen kierroksen peliparit

Rayanin peliä voi torstaina klo 13.00 alkaen Suomen aikaa seurata linkin kautta.

Tsemppiä Rayan ja muut suomalaiset!

Suomalaiset jatkoivat hyviä peliesityksiä Romanian Mamaiassa

Kuudennella kierroksella maanantaina Suomi sai ennätykselliset 6½ pistettä 12 pelistä ja seitsemännellä kierroksella tiistaina Suomi jatkoi tätä samaa tahtia. Voittoihin ylsivät U8 Rayan Mashhadi Aghajan, U14 Pyry Pajarinen, U18 Arttu Irjala ja T10 Hrudaya Sawant, T16 Lidiia Soboleva ja T18 Karoliina Kallunki. Tasapelin otti U16 Aleksandr Häkkinen.

Suomalaisten tulokset kisan 7. kierroksella

Lidiian ja Artun voittopelit ovat analysoituna YouTubessa.

U8 ikäsarjan Rayan Mashhadi Aghajan on parhaimmassa asemassa omaten 5 pistettä seitsemästä pelistä. Hän jakaa kilpailun viidettä sijaa. Mikäli pelit onnistuisivat oikein nappiin, niin hän voisi nousta lähelle kilpailun kärkeä.

Suomalaisten peliparit kilpailun 8. kierroksella

Kilpailun kahdeksas kierros alkaa keskiviikkona klo 15.00 Suomen aikaa. Hyviä siirtoja toivotetaan!

Suomalaiset rohmusivat yli 50% pisteistä kuudennella kierroksella

Suomalaiset onnistuivat hyvin nuorten EM-kilpailujen kuudennella kierroksella maanantaina. 12 pelistä tuli kuusi voittoa ja yksi tasapeliä.
Voittoihin ylsivät T8 Adele Shestovskaya, T12 Maria Oksanen, U10 Yiming Zhang, U12 Radmir Vorobyov, U14 Niklas Jaakkola ja U16 Aleksandr Häkkinen, lisäksi Arttu Irjala otti tasapelin.

Suomalaisten tulokset 6. kierrokselta

Aleksandr Häkkinen

Peliesimerkkinä YouTubessa on Aleksandr Häkkisen voittopeli.

Suomalaisten 7. kierroksen parit

7. kierros alkaa tiistaina Suomen aikaa klo 15.00. Parhaissa asemissa ovat U8 Rayan, T12 Maria sekä U14 Niklas.

Hyviä siirtoja toivotetaan!

Rayan, Niklas ja Maria yli 50% tuloksessa nuorten EM-kisoissa

Nuorten EM-kisoissa on nyt pelattu viisi kierrosta. Kisan 12 suomalaisesta nuoresta parhaiten pisteitä ovat keränneet U8 Rayan Mashhadi Aghajan 4 pisteellä, U14 Niklas Jaakkola 3 pisteellä ja G12 Maria Oksanen 3 pisteellä. He kaikki voittivat pelinsä viidennellä kierroksella.

Maria Oksanen tyttöjen 12-vuotiaiden sarjassa on saanut yli 50% pistesaaliin

Viidennellä kierroksella heidän lisäkseen pelinsä voitti U10 Yiming Zhang ja tasapelin pelasi U16 Aleksandr Häkkinen. Rayanin voitto on analysoituna Youtubeen.

Suomalaisten viidennen kierroksen pelien tulokset

Suomalaisten 6. kierroksen peliparit


Kuudennella kierroksella U8 sarjan Rayan pelaa viidennellä pöydällä ja näin ollen livelaudalla. Kuudes peli alkaa vasta maanantaina klo 15.00 Suomen ja Romanian aikaa. Hänen livepelinsä pitäisi tulla linkin taakse. Tsemppiä Suomen nuoret!

Suomi otti hienon pistepotin 4. kierrokselta!

Vasemmalla sinisessä paidassa Pyry Pajarinen ja oikealla Radmir Vorobyov, molemmat onnistuivat kisan 4. kierroksella.


Neljäs kierros meni oikein lupaavasti suomalaisilta, vaikka kaksi suomalaista saivatkin luovutusvoitot ollessaan alimmaksi rankattuina vähiten pisteitä saaneita pelaajia.
Tämän lisäksi kymmenen pelaajaa saivat yhteensä 4,5 pistettä eli melkein puolet pisteistä. 4. kierroksen voittajia olivat Rayan, Radmir, Hrudaya ja Pyry, Maria sai tasapelin.
Näistä SaulinShakki analysoi Pyryn pelin YouTubeen.

Suomalaisten tulokset neljänneltä kierrokselta.

Viidennellä kierroksella parhaimmissa asemissa on U8 Rayan Mashhadi Aghajan, jolla on 3 pistettä neljättä. Tänään pelit alkavat jo klo 10.30 paikallista ja Suomen aikaa ja huomenna sunnuntaina 10.9. on vapaapäivä, eli silloin ei pelata ollenkaan. Luultavasti U12-U18 pelisali on varattu muuhun käyttöön sunnuntaiksi, kenties hääjuhlaan!?

Suomalaisten 5. kierroksen parit

Tsemppiä siirtoihin!

Niklas ja Rayan ottivat toiset voitot 3. kierroksella EM-kisoissa

Suomen 12 pelaajaa ottivat nuorten EM-kisoista yhteensä neljä pistettä kun U14 Niklas Jaakkola, U8 Rayan Mashhadi Aghajan sekä G18 Karoliina Kallunki voittivat pelinsä ja U10 Yiming Zhang sekä G12 Maria Oksanen pelasivat tasan.

3. kierroksen suomalaisten tulokset

Näistä Rayanin voitto mustilla tuli todella tiukka tasaisen pelin jälkeen, avaus oli wieniläisen 3.g3 muunnelma. Lopulta Rayan sai voittavan hyökkäyksen kuningassivustalla, hänellä oli mustilla f3ssa sotilas ja hän pääsi uhraamaan tornin g3:een shakilla kuningattaren ollessa c7ssä suojaamassa.

Karoliina Kallunki valkeilla Sara Balentia vastaan 3. kierroksella

Karoliina voitti valkeilla ranskalaisen avauksen kautta lähteneen pelin. Avauksen jälkeen valkea päästi mustan keskustasotilaat d5een ja e5een, mutta sen jälkeen kun musta eteni e-sotilaalla niin valkea sai sotilaat blokattua ja lopulta pääsi hyökkäämään niiden kimppuun. Lopulta sotilasloppupeli oli helppo voitto kahden sotilaan edun turvin.

Karoliinan peli on katsottavissa YouTubesta linkin kautta.

4. kierroksen parit

Neljännellä kierroksella kaksi suomalaista on vapaakierroksella saaden tästä voiton. Jos Suomi saisi kymmenestä pelistä vaikkapa puolet pisteistä, niin Suomelle olisi luvassa loistava pistepotti! Pelit jatkuvat klo 15.00 aikaan, suomalaisia ei ole livelaudoilla tällä kertaa. Etenkin Rayan Mashhadi Aghajan ja Niklas Jaakkola kärkkyvät hyvin kärjen takana. Tsemppiä peleihin!

Toiselta kierrokselta vielä niukasti pisteitä

Shakin nuorten EM-kilpailujen 2. kierrokselta 12 suomalaista pelaajaa saivat yhteensä 3 pistettä, kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä.

Suomalaisten tulokset toiselta kierrokselta

Rayan Mashhadi Aghajan U8 ikäsarjassa vasemmalla puolella voitti hienosti 2. kierroksella

U8 ikäsarjan Rayan Mashhadi Aghajan avasi pistetilin selvällä voitollaan kun vastustaja pääsi valkeilla pelanneen Rayanin lähetit toimimaan vaarallisesti h2-b8 ja h3-c8 diagonaaleilla mustan kuninkaan ollessa c8ssa.

G10 ikäsarjan Hrudaya Sawant voitti tiukan taistelun jälkeen vastustajansa kun hän jätti c2een ratsunsa kiinni tornin tehdessä kiinnityksen c1stä vastustaja tornin ollessa c8ssa avoimella linjalla. Valkean pelatessa Ke2-d1 musta menetti ratsunsa ja sitä kautta pelinsä.

Näiden lisäksi U12 Radmir Vorobyov pelasi mustilla espanjalaisessa avauksessa tasapelin suhteellisen loogisen pelinviennin jälkeen kun kumpikaan pelaaja ei suurempia virheitä tehnyt.

Alexandr Häkkinen teki ilahduttavasti tasapelin ylemmäksi rankattua norjalaista vastaan. Hän on pelannut kahdella ensimmäisellä kierroksella ensin tanskalaista ja nyt norjalaista vastustajaansa vastaan.

Livelaudoilla 2. kierroksella pelanneet Yiming, Maria ja Niklas hävisivät pelinsä, heistä Yiming aika helposti, Maria karkean taktisen virheen jälkeen ja Niklas tiukan taistelun jälkeen 2358 eloluvun omaavaa romanialaista vastaan.

Suomalaisten 3. kierroksen parit

Uusi pelipäivä on torstaina 7.9. klo 15.00 kun kolmas kierros alkaa. Kukaan suomalainen ei pelaa livepöydillä tänään. Tuloksia voi seurata linkin kautta.

Tsemppiä peleihin!

Pisteet tiukassa shakin nuorten EM-kisojen 1. kierroksella

Tässä Suomen 12-henkinen shakkijoukkue nuorten EM-kioissa Romaniassa.

1. kierroksella Suomen joukkue sai 12 pelistä 3,5 pistettä. Suomen joukkueesta voitot ottivat Yiming Xhang, Niklas Jaakkola, Maria Oksanen ja tasapelin pelasi Radmir Vorobyov. Osassa häviöpeleissä oli hyviä mahdollisuuksia pärjätä, mutta lopulta oli tyytyminen tappioihin.
Yiming Zhangin hieno voitto kommentoituna.

1. kierroksen tulokset

Toisella kierroksella pelaa Yiming Zhang U12 ikäsarjan kärkipöydällä kovaa ranskalaista vastaan. Myös livepöydillä pelaa Niklas Jaakkola sekä Maria Oksanen. Klo 15.00 alkaa (myös Suomen aikaa) 2. kierros, 2. kierroksen livepöydät

2. kierroksen peliparit

Luultavasti Saulinshakki katsoo livepelejä livenä kanavallaan, Saulinshakki Twitch-kanava. Ehkä aloitan noin klo 15.30 aikoihin.
Tervetuloa pelejä jännittämään!

Nuorten shakin EM-kilpailuihin lähtee 12 suomalaista pelaamaan

Shakin nuorten 8-18 vuotiaiden shakin EM-kilpailut pelataan Romanian Mamaiassa syyskuun 5.-14.9.2023. Tähän kisaan osallistuu yli 1000 pelaajaa kuudessa yleisen sekä kuudessa tyttöjen sarjan 8-, 10-, 12-, 14-, 16- ja 18-vuotiaiden ikäsarjoissa.
Suomesta kisaan on lähdössä yksi pelaaja joka ikäsarjaan, paitsi tyttöjen 14-vuotiaiden sarjaan. 14-vuotiaiden ikäsarjassa on Suomesta kaksi pelaajaa. Näin Suomesta kisaan osallistuu 12 pelaajaa.

EM-kisaan osallistuvat pelaajat: ylärivissä vasemmalta oikealle: T8 Adele Shestovskaya, T10 Hrudaya Sawant, T12 Maria Oksanen, T16 Lidiia Soboleva, T18 Karoliina Kallunki ja Y8 Rayan Mashhadi Aghajan.
Alarivissä vasemmalta oikealle: Y10 Yiming Zhang, Y12 Radmir Vorobyov, Y14 Niklas Jaakkola, Y14 Pyry Pajarinen, U16 Aleksandr Häkkinen, U18 Arttu Irjala.

Suomen kapteeni Sauli Tiitta tulee raportoimaan kisasta paikan päältä.

Nuorten shakin EM-kilpailujen kisasivu

Suomalaiset pelaajat ja tulokset

Shakin EU-kisat Kouty Nad Desnoussa päättyivät

Vasemalla kuvassa Alexandra Prokofieva palkintojen jaossa.

Suomen kaksi edustajaa, Oliver Nieminen U12 ikäsarjassa, ja Alexandra Prokofieva G12 ikäsarjassa, sijoittuivat shakin nuorten U8-U14 sarjojen keskivaiheille. Oliver sai 5/9 pistettä ja Alexandra 4½/9 pistettä.

Tämä lasten ja nuorten shakkikilpailu pidetään luultavasti taas ensi vuonna täällä Tsekin Kouty Nad Desnoussa. Kisa on sopivan pieni mutta silti sopivan haastava myös suomalaisille nuorille. Kisassa on ns. ilmainen edustuspaikka yhdelle suomalaiselle pelaajalle U8, U10, U12 ja U14 ikäsarjoissa. Pitäkää kisa mielessä kesäkuussa 2024 kun haku tähän kisaan on auki!

Kisan tuloksiin.

Suomalaiset nuoret shakin EU-kisoissa Tsekeissä

Suomesta on kaksi pelaajaa nuorten shakin EU-kisoissa Tsekeissä, U12 ikäsarjassa Oliver Nieminen ja U10 ikäsarjassa Alexandra Prokofieva.

Kisssa on nyt pelattu kolme peliä. Oliverillä on kaksi pistettä ja Alexandralla 1,5 pistettä. Kissassa pelataan yhdeksän peliä, tsemppiä jatkopeleihin!

Kisasivut

Tuloksiin:

Kaksi kultaa Suomeen koululaisten PM-kisoista Norjasta

Altavastaajan roolissa ollut Suomi otti hienosti kaksi kultaa sekä C- että D-ikäsarjoissa shakin koululaisten PM-kilpailuista Norjassa.
Aku ja Eeli voittivat PM-kultaa
Keskellä vasemmalla puolella C-sarjan voittaja Aku Salonen ja oikealla puolella Eeli Asikainen. Reunoilla lippua pitämässä vasemmalla Konsta Kallunki ja oikealla Lassi Kokkonen A-ikäsarjasta.

Akun ja Eelin lisäksi kisan suomalaisia onnistujia oli ehdottomasti Konsta Kallunkin viides sija A-sarjassa sekä Oliver Niemisen neljäs sija E-ikäsarjassa. Niklas Jaakkolan neljäs sija tuntui oli kuitenkin pettymys kun PM-mitali kariutui viime metreillä.

Kokonaisuutena Norja pärjäsi Pohjoismaana parhaiten, seuraavina Tanska ja Islanti. Suomi oli neljänneksi paras maa ennen Ruotsia ja Färsaaria. Ruotsin voittaminen tuntuu aina jotenkin erityiseltä! 🙂

Kisan tarkempiin lopputuloksiin pääsee linkin kautta.

Ensi vuonna kisat järjestää Suomi, hienot kisat Norja piti, toivottavasti Suomi saa hyvät kisat järjestettyä ensi vuonna.

Suomalaiset taistelevat mitaleista kolmessa ikäsarjassa ennen viimeistä kierrosta!

Koululaisten PM-kisoissa on suomalaisittain kutsuttavat tilanteet A-, C- ja D-ikäsarjoissa, joissa kaikissa suomalaisilla on mahdollisuudet mitaleille.

A-sarjassa Konsta Kallunki on yllättänyt kaikki vahvoilla ja tasaislla otteillaan. Hänellä on pisteitä 3½/5 ja pelaa mitalista viimeisellä kierroksella.

Konsta Kallunki
Konsta Kallunki kohtaa viimeisellä kierroksella KvM Vignir Vatnar Stefanssonin, joka luultavasti korottuu suurmestariksi tänä vuonna!

6. kierros mitalipelit

Lisäksi C- sekä D-sarjoissa on hyvät mahdollisuus mitaleille sekä jopa mestaruuteen mikäli Aku, Eeli ja tai Niklas voittaisivat pelinsä.
Tsemppiä viimeiselle kierrokselle!

Paikan päältä Sauli Tiitta katsoo ja kommentoi viimeisen kierroksen pelejä, pelit alkoivat klo 15.00 Suomen aikaa. Osoite sinne on SaulinShakki

Livepelit näkyvät LiChess linkin kautta.

Shakin koululaisten PM-kilpailut ovat alkaneet lupaavasti

Suomen PM-kilpailun joukkue
Suomen joukkue ennen perjantain 1. kierrosta.

Suomen pelaajat ovat saaneet hieman enemmän pisteitä kuin mitä ennakkoon oli odotettavissa. 1. kierrokselta saatiin 4/10 pistettä, vaikka vain yhdessä pelissä pelaajamme oli ns. korkeammalle rankattu.

Perjantain iltapäivän 2. kierrokselta tuli vielä paremmin pisteitä, 5½/9 mahdollisesta pisteestä (kaksi suomalaista pelasivat keskenään ja näin yhdeksän pistettä oli maksimitulos).

Eeli Asikainen on aloittanut PM-kisat erittäin hyvin!

Kahden kierroksen jälkeen parhaiten on mennyt D-sarjassa, jossa Eeli Asikaisella on vielä maksimipistemäärä 2/2, vaikka on kohdannut kaksi kisan suurimmista ennakkosuosikeista. Niklas Jaakkolalla on lisäksi 1 piste kahdesta.

Kolmannella kierroksella la klo 10.00 paikallista aikaa (klo 11.00 Suomen aikaa) pelaa E-sarjan Oliver Nieminen ja Maria Oksanen keskenään vastakkain.

PM-kisan 3. kierroksen suomalaisten peliparit.

Kisan livesiirtoja voi seurata linkin kautta.

Koululaisten PM-kilpailut alkavat huomenna Oslossa

Huomenna alkaa shakin koululaisten PM-kilpailut Norjassa Oslossa. Suomesta kisaan osallistuu kymmenen pelaajaa, kaksi pelaajaa kaikkiin ikäsarjoihin U10, U12, U14, U16 ja U18.
Viime vuonna kisasta oli tuomisina kaksi mitalia, taas tänä vuonna mitalit ovat varmaan tiukassa ja jokainen mitali on juhlan arvoinen suoritus!

Kisan pelaajat:
Suomen joukkue
A-sarjassa (ylhäältä vasemmalta oikealle) pelaajat ovat Konsta Kallunki ja Lassi Kokkonen. B-sarjassa Anton Impivaara sekä Eino Pölkki.
C-sarjassa (alhaalta vasemmalta oikealle): Jami Valpas ja Aku Salonen, D-sarjassa Niklas Jaakkola ja Eeli Asikainen ja E-sarjassa Maria Oksanen ja Oliver Nieminen.

Kivasti kisaan on lähdössä pelaajia eri puolilta Suomea: Turusta, Tampereelta, Espoosta, Vantaalta, Helsingistä, Porista, Alajärveltä ja Oulusta!

Tsemppiä tietysti kisaan toivotamme!

Kisasivut löytyvät: täältä. Tämän linkin kautta pääsee katsomaan myös livepelejä kilpailusta.

Suomen joukkueen kapteenina toimii Sauli Tiitta ja pyrin raportoimaan kisasta ja pitämään joitakin live-videolähetyksiä peleistä SaulinShakki-Twitch kanavallani.

Kisan aikataulu:

Tulen tiedottamaan kisoista sekä shakkifoorumille että koulushakki-sivustolle.

Terv. Sauli Tiitta

Suomelle hopeaa koulujoukkueiden PM-kisoista!

EIS voittajajoukkue ja kapteeni Sauli Tiitta

Hopeaa voittanut joukkue: Pokaali kädessä Rithwik Nanda, hänen edessä Mehr Bhaumik, takana seisomassa myös Rudransh Khurana ja Sukrith Korupolu. Etualalla joukkueen kapteeni Sauli Tiitta.

Eilen Islannissa päättyneissä koulujoukkueiden PM-kisojen U13 ikäsarjan shakkikilpailussa Suomi voitti hienosti hopeaa! Yleensä suomalaiset ovat kisassa häntäsijoilla viisi tai kuusi, mutta tällä kertaa joukkue pärjäsi hyvin ensimmäisestä kierroksesta alkaen. EIS (Espoo International School) joukkue oli ainoa joukkue joka ei hävinnyt yhtään ottelua kisan aikana, tuloksena kolme joukkuevoittoa ja kaksi tasapeliä.

Lopputulokset joukkuepisteet huomioituna
Kuvassa joukkueet rankattu joukkuepisteiden mukaan, tällöin Suomi olisi voittanut kisan! Pelipisteissä Suomi oli toinen Islannin viedessä voiton. Kolmanneksi tuli Norja jättäen isäntämaan joukkueen pois mitaleilta.

U13 Kisan tuloksiin.

U17 ikäsarjan Juhannuskylän koulun joukkue tuli kisassa kuudenneksi.
U17 kisan tuloksiin.

Tämän vuoden 2023 syksyllä koulujoukkueiden PM-kisat pelataan Norjassa. Suomen koulujoukkuekisat pelataan 13.5.2023 lauantaina Espoossa. Täältä pääsee parhaat sitten edustamaan Suomea vuoden 2023 PM-kisaan.
Kutsu koulujoukkueiden SM-kisaan tulee myöhemmin sivulle SSL:n kilpailukalenteri.

EIS koulu on mitalissa kiinni ennen viimeistä kierrosta shakin koululaisten PM-kisassa

EIS-joukkue

EIS U13 joukkue: Mehr, RIthwik, Rudransh ja Sukrith. Kuva: Nandu Nanda

Juhannuskylä-joukkue

Juhannuskylä U17 joukkue: Eeli, Eemi, Alexander ja Miska. Kuva: Harri Moisio

Eilen lauantaina pelattiin kolme peliä ja kierrosta ja nyt kisassa on pelattu neljä peliä viidestä. Tilanteet nyt ovat ennen viimeistä kierrosta:

U13 sarjan tilanne
Suomen EIS joukkue on hienosti kolmantena vai yhden pelipisteen päässä kisaa johtavista Ruotsia ja Tanskan ykkösjoukkuetta. Suomi kohtaa viimeisellä kierroksella Ruotsin, joka eilen voitti 3½-½ Tanskan kakkosjoukkueen. Mikäli tulisi otteluvoitto, niin sillä olisi hyvät mahdollisuudet mitaleille!

U17 sarjan tilanne

Tiukassa U17 sarjassa Suomi on ennen viimeistä kierrosta viimeisenä ja kärkijoukkue Tanskan 2. joukkue on peräti yhdeksän pelipisteen päässä edellä. Suomi myös kohtaa kisan ykkösen ja kisan tulevan kultamitalijoukkueen viimeisellä kierroksella. Jo tasuri tästä ottelusta olisi kova suoritus!

Kisan viimeinen kierros alkaa paikallista aikaa klo 9.00, Suomen aikaa klo 10.00.
Pelejä voi seurata livenä:
U13: U13-ikäsarjan livepelit
U17: U17-ikäsarjan livepelit

Tsemppiä viimeiselle kierrokselle Suomen joukkueet!

Shakin koulujoukkueiden PM-kilpailut ovat alkaneet Tanskassa

Shakin koulujoukkueiden PM-kilpailut alkoivat eilen perjantaina Tanskan Fredericiassa. Mukana on kaksi joukkuetta Suomesta, U17 ikäsarjassa Juhannuskylän koulu Tampereelta ja U13 ikäsarjassa Espoo International School Espoosta. Tänään lauantaina 21.1.2023 pelataan kisan toinen kierros. Kyseessä on vuoden 2022 kilpailu, vaikka kisa pelataankin nyt vuoden 2023 puolella.

Koulujoukkueiden PM 2022, 1. kierros:
Koulujoukkueiden PM 2022, 1. kierros

Ensimmäinen kierros tuotti yllätyksen, kun U13 ikäsarjassa EIS voitti Norjalaisen joukkueen 2½-1½. Hienoa!

U17 ikäsarjassa tuli ½ piste suomalaisille.

Kisassa jokainen pelipiste (tai puolikas) on tärkeä, koska lopputuloksissa pelipisteet määräävät sijoituksen ensisijaisesti, ei joukkuepisteet.

Kisat kotisivut: PM-2022 kotisivut

Kisan tulokset löytyvät chess-resultsista (myös):
U17-sarja: U17-ikäsarjan tulokset
U13-sarja: U13-ikäsarjan tulokset

Tänään lauantaina pelataan peräti kolme peliä.

Pyrin livenä kommentoimaan pelejä Twitchissä: twitch.tv/saulinshakki

Eilisen 1. kierroksen livevideokommenttini löytyy linkin: !. kierroksen videokommentointi kautta.

Livepelit U13: U13 livepelit
Livepelit U17: U17 livepelit

Koululaisten SM-kisoissa melkein 200 koululaista!

ruutu
Auditorio pelisali

Koululaisten SM kisat Espoon Olarin koululla vuosimallia 2022 on nyt saatu päätökseen. Lopulta muutamien sairastumisten ja poisjääntien jälkeen kisaan osallistui yhteensä 197 koululaista sekä opettajien ja huoltajien sarjaan neljä pelaajaa. Tälläistä määrää pelaajia ei ole koululaisten SM-kisoissa nähty hyvin pitkään aikaan. Tämä on hieno enne siitä, että shakki kiinnostaa ja on halua osalistua ikäluokkansa SM-kisoihin. Kivasti kaikissa ikäsarjoissa oli kunnolla pelaajia. Myös tyttöjä oli hyvin mukana ja tytöille saatiin jaettua mitalit kaikissa ikäsarjoissa! Kisan aikataulu oli liian tiukka näin suureen määrään lapsia, ja siitä jouduttiin joustamaan 15-30 minuutia melkein jokaisella kierroksella.

Matinkylän shakkikerho kiittää kaikkia koululaisia ja heidän tukijoukkojaan. Kiitos myös MatSKin ulkopuoliselle avulle kisassa, SSL:n puheenjohtajalle Eetu Tiivalle (AkaaS), TuTSin Kalle NIemelle ja EtVaSin Taneli Lallukalle. Erityiskiitos HSK:n halulle toimittaa kisaan kelloja ilman mitään velvoitteita (Kiitos erityisesti Matti Kauranen)!

Kisan tulokset löytyvät linkin kautta.

Livepelit .pgn muodossa linkin kautta.

Kuvakavalkadi mitalisteista:

ruutu

A-ikäsarja: Kultaa Oliver Wartiovaara: Gymnasiet Lärkan, hopeaa Konsta Kallunki Oulun Lyseon lukio ja pronssia Lassi Kokkonen Viherlaakson lukio.
ruutu

Tytöt A-sarja: Kultaa Sarabella Norlamo Pohjois-Helsingin yhteiskoulu, hopeaa Anastasiia Kaverina Munkkiniemen koulu ja pronssia Evin Leini Kulosaaren yhteiskoulu (ei mukana kuvassa).

ruutu

B-ikäsarja: Kultaa Anton Impivaara Puolalanmäen lukio, hopeaa Eino Pölkki Pohjois-Haagan yhteiskoulu ja pronssia Miska Moisio Juhannuskylän koulu.
ruutu

Tytöt B-sarja: Kultaa Lidiia Soboleva Viherlaakson koulu, hopeaa Anna Lebedeva Suomalais-Venäläinen koulu ja pronssia Sally Nguyen Janakkalan lukio (ei kuvassa).

ruutu

C-ikäsarja: Kultaa Aku Salonen Vuoniityn peruskoulu, hopeaa Jami Valpas Alajärven yläkoulu ja pronssia Ilkka Koota Vasaramäen koulu.
ruutu

Tytöt C-sarja: Kultaa Lotta Tiitta Nöykkiön yläkoulu, hopeaa Alexandra Sofieva Helsingin Yliopiston Viikin normaalikoulu, pronssia Maria Zlobina Itä-Suomen koulu, Imatra.

ruutu

D-sarjassa kultaa Niklas Jaakkola Vehmaisten ala-aste, hopeaa Eeli Asikainen S:t Karins Svenska Skola ja pronssia Tuomas Rantala Ruutanan koulu.
ruutu

Tytöt D-sarja: Kultaa Maria Närhi-Ratkovskaja Eurooppa koulu, Helsinki, Laura Reiter Vuoniityn peruskoulu ja pronssia Johanna Jänönen Haapaniemen koulu, Kuopio.

ruutu

E-sarjassa Kultaa Oliver Nieminen Cygnauksen koulu, Pori, hopeaa Maria Oksanen Minervaskolan ja pronssia Mykhalo Tkachov Tapanilan ala-aste.
ruutu

Tytöt E-sarja: Kultaa Maria Oksanen, hopeaa Mehr Bhaumik Espoo International School ja pronssia Olivia Yushin Jalavapuiston koulu.

ruutu

F-sarjassa kultaa Rayan Mashhadi Aghajan Sammonlahti School, Lappeenranta, hopeaa Daniel Tomashevich Huutjärven koulu ja pronssia Raffaele D’Amato Ressun peruskoulu.
ruutu

Tytöt F-sarja: Kultaa Carolina D’Amato Ressun peruskoulu, hopeaa Ida Reunanen Arabian peruskoulu ja pronssia Adele Shestovskaya Ohrakasken päiväkoti.

 

Suomalaiset lopettivat hienosti shakin MM-kisat Romaniassa

mamak
MM-kisojen eri ikäsarjojen kultamitalistit, kaksi kultaa meni Intiaan, yhdet mitalit matkaavat Kanadaan, Armeniaan, Kazakstaniin sekä Mongoliaan.

Kisan lopputulokset löytyvät: Chess-resultsista.

11. ja samalla viimeinen kierros meni parhaiten suomalaisilta, kun tuloksena neljästä pelistä oli kolme voittoa ja yksi tasapeli. Pelinsä voittivat Aku Salonen, Lidiia Soboleva sekä Lassi Kokkonen ja tasapelin nappasi Eino Pölkki. Hyvä Suomen nuoret!

Suomalaisten pelaamat pelit 11. kierroksen ja suomalaisten keräämät pisteet

Huomenna lauantaina lähdetään klo 12 aikoihin bussilla kohti Bukarestia, josta lähtee lennot kohti kotisuomea.

Kommentoin Akun, Lidiian, Einon ja Lassin pelit YouTubeen: 11. kierroksen suomalaisten pelit.

Eino ja Lassi ottivat vakuuttavat voitot MM-kisojen 10. kierrokselta

Auringonnousu
Kaunis auringonnousu torstaiaamulta

10. kierroksella Eino Pölkki mustilla jatkoi taas benko-gambiitin pelaamista, mutta vastustaja ei ottanut uhrattua sotilasta vastaan. Peli eteni tasaisesti kunnes valkean varomaton g2-g4 päästi Einon selvästi parempaan loppupeliin 1-2 sotilasta rikkaampana. Vastustaja luovutti toivottomassa asemassa T + L + sotilas-loppupelissä. Hieno peli Einolta!
Lassi Kokkonen voitti helpohkosti valkeilla caro-kannissa. Peli alkoi samalla tavoin kuin tappioon päättynty peli 8. kierrokselta, mutta Lassi hieman vaihtoi pelitapaansa ja kun musta pelasi varomattoman …f7-f6 haarukoiden valkean ratsut e5ssä ja g5ssä pääsi Lassi sommittelemaan itselleen ison edun. Usein yhtä virhettä seuraa toinen, ja nyt toinen virhe johti kuningattaren tappioon kahden ratsun tehdessä haarukat kuninkaasta ja kuningattaresta siirron välein. Peli loppui sitten siihen. Aku Salosen avaus mustilla onnistui hyvin ja Aku voittikin sotilaan. Sitten valkean hyökkäys alkoi rullaamaan hyvin vaarallisesti ja valkea vei värinsä voittoon mustan kuninkaan seikkaillessa keskellä alariviä. Harmillinen tappio! Lidiian tappiosta ei ole tietoa, valitettavasti Meeri on hieman köhäinen ja hän jätti sekä tänään että huomenna pelit väliin.

Suomalaisten pelaamat pelit 10. kierrokselta sekä 11. kierroksen peliparit

Huomenna viimeinen kierros on jo klo 13.00 Suomen aikaa. Nyt viimeinen rutistus ja sitten lauantaina onkin jo matka kohti kotimaata.

Kommentoin Einon ja Lassin pelit YouTubeen: 10. kierroksen Einon ja Lassin pelit.

Eino Pölkki voitti pelin nuorten MM-kisojen 9. kierroksella

Eino Pölkki
Eino Pölkki pelaamassa nuorten MM-kisoissa selkä kameraan päin.

9. kierroksella Eino Pölkki voitti pelinsä loogisen pelinviennin jälkeen, peli alkoi benko-gambiitilla. Sekä Aku Salosella että Lassi Kokkosella oli tiukat ja tasaiset pelit, mutta molemmat kääntyivät tappioon. Myös tytöt hävisivät omat pelinsä.

Suomalaisten pelaamat pelit 9. kierrokselta sekä 10. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Etenkin Akulla ja Lassilla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet pistetilinsä kartuttamiseen.

Kommentoin Einon pelin YouTubeen: 9. kierroksen Eino Pölkin voittopeli.

Kaksi tasapeliä kisan 8. kierrokselta suomalaisille

MM-kisojen pelipaikka
Shakin nuorten MM-kisojen pelipaikka.

Suomalaisten saalis 8. kierrokselta oli kaksi tasapeliä. Eino Pölkin peli oli erittäin mielenkiintoinen ns. vuoristoratapeli, jossa molemmilla pelaajilla oli mahdollisuus pelin voittoon. Lopulta peli kuitenkin päättyi tasapeliin.
Aku Salonen oli pahasti altavastaaja omassa pelissään, mutta aikapulassa vastustaja ei löytänyt parhaita siirtoja ja peli päättyi tasapeliin. Lassin caro-kann valkeilla ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla ja vastustaja voitti ensin sotilaan ja myöhemmin ratsuhaarukalla tornin. Tyttöjen peleistä minulla ei ole muuta tietoa kuin että pelit päättyivät häviöihin.

Suomalaisten pelaamat pelit 8. kierrokselta sekä 9. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Suurimmalla osalla on ylämäkeä eli ylemmäksi rankattuja pelaajia vastassa.

Kommentoin Einon ja Akun pelit YouTubeen: 8. kierroksen suomalaisten pistepelit.

Suomalaisten pelit sujuivat hyvin 7. kierroksella

Lidiia Soboleva otti kisan ensimmäisen voiton
Etualalla oikealla puolella pelaava Lidiia Soboleva otti kisan ensimmäisen pelivoittonsa 7. kierroksella.

Suomalaisten saalis 7. kierrokselta oli kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä. Aku Salonen pelasi suht varman pelin ja voitti namibialaisen vastustajansa. Eino pelasi tiukan pelin ja oli lähellä hävitäkin sen annettuaan vastustajalle lähetin. Lopulta peli päättyi kuitenkin tasan. Lidiia otti ensimmäisen pelivoittonsa pelatessa valkeilla avopeliä 1.e4 e5. Vastustaja hyökkäsi liian rohkeasti ja menetti kaksi upseeria kun Lidiia puolusti tarkasti. Lassi sai helpohkosti tasoitettua pelin mustilla ja lopulta tasapelistä sovittiin lähettiloppupelissä.

Suomalaisten pelaamat pelit 5. kierrokselta sekä 6. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Suurimmalla osalla on ylämäkeä eli ylemmäksi rankattuja pelaajia vastassa.

Kommentoin Akun, Einon, Lidiian ja Lassin pelit YouTubeen: 7. kierroksen suomalaisten pistepelit.

Tiukat pelit kääntyivät tappioihin 6. kierroksella

6. kierros meni suomalaisilta pipariksi, kun kaikki viisi peliä hävittiin. Akulla oli erittäin iso etu avauksen jälkeen kun valko-venäläinen vastustaja valitsi huonohkon muunnelman caro-kannissa valkeilla. Aku siirsi hieman liikaa kuningatarsivustan sotilaita ja näin valkea sai mahdollisuuksia sekä kuningaspuolella ja keskustassa voittaen pelin.
Einon avaus meni valkeilla pieleen turhan aikaisen tornituksen takia. Hyvä pyristely ei sitten riittänyt vaan laadun voiton jälkeen kuningattarien vaihtuminen johti vastustajan voittoon.
Lassi hallitsi sisilialaisen siilipuolustusta pitkään, mutta iso etu vaihtui aikapulassa hävityksi loppupeliksi kun vastustajan kuningas pääsi ensimmäisenä keskustaan voittamaan sotilaan.
Tyttöjen pelistä ei ole paljon raportoitavaa, Lidiian avaus meni sisilialaisessa kuulemma pieleen.

Suomalaisten pelaamat pelit 6. kierrokselta sekä 7. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Odotuksellisesti Suomen pitäisi saada ainakin kaksi pistettä.

Nyt kun suomalaisille ei tullut pisteitä niin jätän pelien kommentoinnin YouTubeen väliin tältä kierrokselta. Huomenna toivottavasti on paljon kommentoitavaa!

Kaikki pojat onnistuivat MM-kisojen 5. kierroksella

Suomalaisten saalis 5. kierrokselta oli yksi voitto ja kaksi tasapeliä. Eino Pölkki otti kisan ensimmäisen voittonsa tiukan ja vaikeahkon sotilasloppupelin jälkeen. Aku Salonen päästi mustilla pelaavan vastustajansa liian helpolla avauksessa ja näin peli tasoittui turhan aikaisin. Peli pysyikin tasaisena ja tasapelistä sovittiin ennen 40. siirtoa. Lassi Kokkonen oli lähellä voittaa norjalaisen fidemestarin tittelin omaavan pelaajan, mutta lopulta peli päättyi tasan kuningatarloppupelissä.

Suomalaisten pelaamat pelit 5. kierrokselta sekä 6. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Odotuksellisesti Suomen pitäisi saada ainakin kaksi pistettä.

Kommentoin Akun ja Lassin tasapelin ja Einon voiton YouTubeen: 5. kierroksen suomalaisten pistepelit.

Lassi otti jo toisen voittonsa nuorten MM-kisoista

Lassi Kokkonen
Kisapaikan kuvaaja otti kuvan hyvin kisoissa pelanneesta Lassi Kokkoselta

Suomalaisten saalis 4. kierrokselta oli yksi voitto ja yksi tasapeli. Lassi jatkoi hyviä otteitaan ja voitti wieniläisessä avauksessa vakuuttavasti albanialaisen vastustajansa. Eino oli lähellä voittoa, mutta lopulta peli meni loppupeliin kuningatar ja sotilas vastaan torni, lähetti ja kaksi sotilasta. Tässä sovittiin sitten tasapelistä.

Suomalaisten pelaamat pelit 4. kierrokselta sekä 5. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Odotuksellisesti Suomen pitäisi saada ainakin kaksi pistettä.

Kommentoin Lassin voittopelin ja Einon tasapelin YouTubeen: Lassin selvä voitto sekä Einon tiukka tasapeli 4. kierrokselta.

Aku Salonen jatkoi pisteiden keräämistä 3. kierrokselta

Kuvaa pelisalista, jossa pelaa melkein 700 pelaajaa
Pelisaliin mahtuu melkein 700 pelaajaa.

Suomalaisten saalis 3. kierrokselta oli laihanlainen, kun ainoastaan Aku Salonen sai tasapelin. Einolla ja etenkin Lassilla oli hyviä mahdollisuuksia saada tasapelit, mutta lopulta molemmille jäi luu käteen. Lidiian avaus onnistui hyvin, mutta sitten ratsun menetys oli kohtalokasta.

Suomalaisten pelaamat pelit 3. kierrokselta sekä 4. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat, etenkin Einolla olisi huomenna mahdollisuus avata ketsuppipullo! Toivottavasti saadaan ainakin 2½ pistettä viidestä huomenna.

Kommentoin Akun voittopelin YouTubeen: Aku Salosen tiukka tasapeli 3. kierrokselta.