Ajankohtaista

Koululaisten SM-kisoissa melkein 200 koululaista!

ruutu
Auditorio pelisali

Koululaisten SM kisat Espoon Olarin koululla vuosimallia 2022 on nyt saatu päätökseen. Lopulta muutamien sairastumisten ja poisjääntien jälkeen kisaan osallistui yhteensä 197 koululaista sekä opettajien ja huoltajien sarjaan neljä pelaajaa. Tälläistä määrää pelaajia ei ole koululaisten SM-kisoissa nähty hyvin pitkään aikaan. Tämä on hieno enne siitä, että shakki kiinnostaa ja on halua osalistua ikäluokkansa SM-kisoihin. Kivasti kaikissa ikäsarjoissa oli kunnolla pelaajia. Myös tyttöjä oli hyvin mukana ja tytöille saatiin jaettua mitalit kaikissa ikäsarjoissa! Kisan aikataulu oli liian tiukka näin suureen määrään lapsia, ja siitä jouduttiin joustamaan 15-30 minuutia melkein jokaisella kierroksella.

Matinkylän shakkikerho kiittää kaikkia koululaisia ja heidän tukijoukkojaan. Kiitos myös MatSKin ulkopuoliselle avulle kisassa, SSL:n puheenjohtajalle Eetu Tiivalle (AkaaS), TuTSin Kalle NIemelle ja EtVaSin Taneli Lallukalle. Erityiskiitos HSK:n halulle toimittaa kisaan kelloja ilman mitään velvoitteita (Kiitos erityisesti Matti Kauranen)!

Kisan tulokset löytyvät linkin kautta.

Livepelit .pgn muodossa linkin kautta.

Kuvakavalkadi mitalisteista:

ruutu

A-ikäsarja: Kultaa Oliver Wartiovaara: Gymnasiet Lärkan, hopeaa Konsta Kallunki Oulun Lyseon lukio ja pronssia Lassi Kokkonen Viherlaakson lukio.
ruutu

Tytöt A-sarja: Kultaa Sarabella Norlamo Pohjois-Helsingin yhteiskoulu, hopeaa Anastasiia Kaverina Munkkiniemen koulu ja pronssia Evin Leini Kulosaaren yhteiskoulu (ei mukana kuvassa).

ruutu

B-ikäsarja: Kultaa Anton Impivaara Puolalanmäen lukio, hopeaa Eino Pölkki Pohjois-Haagan yhteiskoulu ja pronssia Miska Moisio Juhannuskylän koulu.
ruutu

Tytöt B-sarja: Kultaa Lidiia Soboleva Viherlaakson koulu, hopeaa Anna Lebedeva Suomalais-Venäläinen koulu ja pronssia Sally Nguyen Janakkalan lukio (ei kuvassa).

ruutu

C-ikäsarja: Kultaa Aku Salonen Vuoniityn peruskoulu, hopeaa Jami Valpas Alajärven yläkoulu ja pronssia Ilkka Koota Vasaramäen koulu.
ruutu

Tytöt C-sarja: Kultaa Lotta Tiitta Nöykkiön yläkoulu, hopeaa Alexandra Sofieva Helsingin Yliopiston Viikin normaalikoulu, pronssia Maria Zlobina Itä-Suomen koulu, Imatra.

ruutu

D-sarjassa kultaa Niklas Jaakkola Vehmaisten ala-aste, hopeaa Eeli Asikainen S:t Karins Svenska Skola ja pronssia Tuomas Rantala Ruutanan koulu.
ruutu

Tytöt D-sarja: Kultaa Maria Närhi-Ratkovskaja Eurooppa koulu, Helsinki, Laura Reiter Vuoniityn peruskoulu ja pronssia Johanna Jänönen Haapaniemen koulu, Kuopio.

ruutu

E-sarjassa Kultaa Oliver Nieminen Cygnauksen koulu, Pori, hopeaa Maria Oksanen Minervaskolan ja pronssia Mykhalo Tkachov Tapanilan ala-aste.
ruutu

Tytöt E-sarja: Kultaa Maria Oksanen, hopeaa Mehr Bhaumik Espoo International School ja pronssia Olivia Yushin Jalavapuiston koulu.

ruutu

F-sarjassa kultaa Rayan Mashhadi Aghajan Sammonlahti School, Lappeenranta, hopeaa Daniel Tomashevich Huutjärven koulu ja pronssia Raffaele D’Amato Ressun peruskoulu.
ruutu

Tytöt F-sarja: Kultaa Carolina D’Amato Ressun peruskoulu, hopeaa Ida Reunanen Arabian peruskoulu ja pronssia Adele Shestovskaya Ohrakasken päiväkoti.

 

Suomalaiset lopettivat hienosti shakin MM-kisat Romaniassa

mamak
MM-kisojen eri ikäsarjojen kultamitalistit, kaksi kultaa meni Intiaan, yhdet mitalit matkaavat Kanadaan, Armeniaan, Kazakstaniin sekä Mongoliaan.

Kisan lopputulokset löytyvät: Chess-resultsista.

11. ja samalla viimeinen kierros meni parhaiten suomalaisilta, kun tuloksena neljästä pelistä oli kolme voittoa ja yksi tasapeli. Pelinsä voittivat Aku Salonen, Lidiia Soboleva sekä Lassi Kokkonen ja tasapelin nappasi Eino Pölkki. Hyvä Suomen nuoret!

Suomalaisten pelaamat pelit 11. kierroksen ja suomalaisten keräämät pisteet

Huomenna lauantaina lähdetään klo 12 aikoihin bussilla kohti Bukarestia, josta lähtee lennot kohti kotisuomea.

Kommentoin Akun, Lidiian, Einon ja Lassin pelit YouTubeen: 11. kierroksen suomalaisten pelit.

Eino ja Lassi ottivat vakuuttavat voitot MM-kisojen 10. kierrokselta

Auringonnousu
Kaunis auringonnousu torstaiaamulta

10. kierroksella Eino Pölkki mustilla jatkoi taas benko-gambiitin pelaamista, mutta vastustaja ei ottanut uhrattua sotilasta vastaan. Peli eteni tasaisesti kunnes valkean varomaton g2-g4 päästi Einon selvästi parempaan loppupeliin 1-2 sotilasta rikkaampana. Vastustaja luovutti toivottomassa asemassa T + L + sotilas-loppupelissä. Hieno peli Einolta!
Lassi Kokkonen voitti helpohkosti valkeilla caro-kannissa. Peli alkoi samalla tavoin kuin tappioon päättynty peli 8. kierrokselta, mutta Lassi hieman vaihtoi pelitapaansa ja kun musta pelasi varomattoman …f7-f6 haarukoiden valkean ratsut e5ssä ja g5ssä pääsi Lassi sommittelemaan itselleen ison edun. Usein yhtä virhettä seuraa toinen, ja nyt toinen virhe johti kuningattaren tappioon kahden ratsun tehdessä haarukat kuninkaasta ja kuningattaresta siirron välein. Peli loppui sitten siihen. Aku Salosen avaus mustilla onnistui hyvin ja Aku voittikin sotilaan. Sitten valkean hyökkäys alkoi rullaamaan hyvin vaarallisesti ja valkea vei värinsä voittoon mustan kuninkaan seikkaillessa keskellä alariviä. Harmillinen tappio! Lidiian tappiosta ei ole tietoa, valitettavasti Meeri on hieman köhäinen ja hän jätti sekä tänään että huomenna pelit väliin.

Suomalaisten pelaamat pelit 10. kierrokselta sekä 11. kierroksen peliparit

Huomenna viimeinen kierros on jo klo 13.00 Suomen aikaa. Nyt viimeinen rutistus ja sitten lauantaina onkin jo matka kohti kotimaata.

Kommentoin Einon ja Lassin pelit YouTubeen: 10. kierroksen Einon ja Lassin pelit.

Eino Pölkki voitti pelin nuorten MM-kisojen 9. kierroksella

Eino Pölkki
Eino Pölkki pelaamassa nuorten MM-kisoissa selkä kameraan päin.

9. kierroksella Eino Pölkki voitti pelinsä loogisen pelinviennin jälkeen, peli alkoi benko-gambiitilla. Sekä Aku Salosella että Lassi Kokkosella oli tiukat ja tasaiset pelit, mutta molemmat kääntyivät tappioon. Myös tytöt hävisivät omat pelinsä.

Suomalaisten pelaamat pelit 9. kierrokselta sekä 10. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Etenkin Akulla ja Lassilla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet pistetilinsä kartuttamiseen.

Kommentoin Einon pelin YouTubeen: 9. kierroksen Eino Pölkin voittopeli.

Kaksi tasapeliä kisan 8. kierrokselta suomalaisille

MM-kisojen pelipaikka
Shakin nuorten MM-kisojen pelipaikka.

Suomalaisten saalis 8. kierrokselta oli kaksi tasapeliä. Eino Pölkin peli oli erittäin mielenkiintoinen ns. vuoristoratapeli, jossa molemmilla pelaajilla oli mahdollisuus pelin voittoon. Lopulta peli kuitenkin päättyi tasapeliin.
Aku Salonen oli pahasti altavastaaja omassa pelissään, mutta aikapulassa vastustaja ei löytänyt parhaita siirtoja ja peli päättyi tasapeliin. Lassin caro-kann valkeilla ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla ja vastustaja voitti ensin sotilaan ja myöhemmin ratsuhaarukalla tornin. Tyttöjen peleistä minulla ei ole muuta tietoa kuin että pelit päättyivät häviöihin.

Suomalaisten pelaamat pelit 8. kierrokselta sekä 9. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Suurimmalla osalla on ylämäkeä eli ylemmäksi rankattuja pelaajia vastassa.

Kommentoin Einon ja Akun pelit YouTubeen: 8. kierroksen suomalaisten pistepelit.

Suomalaisten pelit sujuivat hyvin 7. kierroksella

Lidiia Soboleva otti kisan ensimmäisen voiton
Etualalla oikealla puolella pelaava Lidiia Soboleva otti kisan ensimmäisen pelivoittonsa 7. kierroksella.

Suomalaisten saalis 7. kierrokselta oli kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä. Aku Salonen pelasi suht varman pelin ja voitti namibialaisen vastustajansa. Eino pelasi tiukan pelin ja oli lähellä hävitäkin sen annettuaan vastustajalle lähetin. Lopulta peli päättyi kuitenkin tasan. Lidiia otti ensimmäisen pelivoittonsa pelatessa valkeilla avopeliä 1.e4 e5. Vastustaja hyökkäsi liian rohkeasti ja menetti kaksi upseeria kun Lidiia puolusti tarkasti. Lassi sai helpohkosti tasoitettua pelin mustilla ja lopulta tasapelistä sovittiin lähettiloppupelissä.

Suomalaisten pelaamat pelit 5. kierrokselta sekä 6. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Suurimmalla osalla on ylämäkeä eli ylemmäksi rankattuja pelaajia vastassa.

Kommentoin Akun, Einon, Lidiian ja Lassin pelit YouTubeen: 7. kierroksen suomalaisten pistepelit.

Tiukat pelit kääntyivät tappioihin 6. kierroksella

6. kierros meni suomalaisilta pipariksi, kun kaikki viisi peliä hävittiin. Akulla oli erittäin iso etu avauksen jälkeen kun valko-venäläinen vastustaja valitsi huonohkon muunnelman caro-kannissa valkeilla. Aku siirsi hieman liikaa kuningatarsivustan sotilaita ja näin valkea sai mahdollisuuksia sekä kuningaspuolella ja keskustassa voittaen pelin.
Einon avaus meni valkeilla pieleen turhan aikaisen tornituksen takia. Hyvä pyristely ei sitten riittänyt vaan laadun voiton jälkeen kuningattarien vaihtuminen johti vastustajan voittoon.
Lassi hallitsi sisilialaisen siilipuolustusta pitkään, mutta iso etu vaihtui aikapulassa hävityksi loppupeliksi kun vastustajan kuningas pääsi ensimmäisenä keskustaan voittamaan sotilaan.
Tyttöjen pelistä ei ole paljon raportoitavaa, Lidiian avaus meni sisilialaisessa kuulemma pieleen.

Suomalaisten pelaamat pelit 6. kierrokselta sekä 7. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Odotuksellisesti Suomen pitäisi saada ainakin kaksi pistettä.

Nyt kun suomalaisille ei tullut pisteitä niin jätän pelien kommentoinnin YouTubeen väliin tältä kierrokselta. Huomenna toivottavasti on paljon kommentoitavaa!

Kaikki pojat onnistuivat MM-kisojen 5. kierroksella

Suomalaisten saalis 5. kierrokselta oli yksi voitto ja kaksi tasapeliä. Eino Pölkki otti kisan ensimmäisen voittonsa tiukan ja vaikeahkon sotilasloppupelin jälkeen. Aku Salonen päästi mustilla pelaavan vastustajansa liian helpolla avauksessa ja näin peli tasoittui turhan aikaisin. Peli pysyikin tasaisena ja tasapelistä sovittiin ennen 40. siirtoa. Lassi Kokkonen oli lähellä voittaa norjalaisen fidemestarin tittelin omaavan pelaajan, mutta lopulta peli päättyi tasan kuningatarloppupelissä.

Suomalaisten pelaamat pelit 5. kierrokselta sekä 6. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Odotuksellisesti Suomen pitäisi saada ainakin kaksi pistettä.

Kommentoin Akun ja Lassin tasapelin ja Einon voiton YouTubeen: 5. kierroksen suomalaisten pistepelit.

Lassi otti jo toisen voittonsa nuorten MM-kisoista

Lassi Kokkonen
Kisapaikan kuvaaja otti kuvan hyvin kisoissa pelanneesta Lassi Kokkoselta

Suomalaisten saalis 4. kierrokselta oli yksi voitto ja yksi tasapeli. Lassi jatkoi hyviä otteitaan ja voitti wieniläisessä avauksessa vakuuttavasti albanialaisen vastustajansa. Eino oli lähellä voittoa, mutta lopulta peli meni loppupeliin kuningatar ja sotilas vastaan torni, lähetti ja kaksi sotilasta. Tässä sovittiin sitten tasapelistä.

Suomalaisten pelaamat pelit 4. kierrokselta sekä 5. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat klo 15.00 Suomen aikaa. Odotuksellisesti Suomen pitäisi saada ainakin kaksi pistettä.

Kommentoin Lassin voittopelin ja Einon tasapelin YouTubeen: Lassin selvä voitto sekä Einon tiukka tasapeli 4. kierrokselta.

Aku Salonen jatkoi pisteiden keräämistä 3. kierrokselta

Kuvaa pelisalista, jossa pelaa melkein 700 pelaajaa
Pelisaliin mahtuu melkein 700 pelaajaa.

Suomalaisten saalis 3. kierrokselta oli laihanlainen, kun ainoastaan Aku Salonen sai tasapelin. Einolla ja etenkin Lassilla oli hyviä mahdollisuuksia saada tasapelit, mutta lopulta molemmille jäi luu käteen. Lidiian avaus onnistui hyvin, mutta sitten ratsun menetys oli kohtalokasta.

Suomalaisten pelaamat pelit 3. kierrokselta sekä 4. kierroksen peliparit

Huomenna pelit taas jatkuvat, etenkin Einolla olisi huomenna mahdollisuus avata ketsuppipullo! Toivottavasti saadaan ainakin 2½ pistettä viidestä huomenna.

Kommentoin Akun voittopelin YouTubeen: Aku Salosen tiukka tasapeli 3. kierrokselta.

Aku Salonen otti voiton nuorten MM-kisojen 2. kierroksella

Suomalaisten saalis 2. kierrokselta oli mairitteleva kolme pistettä viidestä johtuen Meerin ja Lidiian vapaakierroksista (joista kirjataan voitto). Aku Salonen sai peräti kolme vuotta nuoremman romanialaisen vastustajan. Peli alkoi tunnustelevasti, mutta 30. siirron kohdilla Aku alkoi mustilla ottaa aloitetta keskustassa ja kuningatarsivustalta. Kun vastustajalla oli hyvin vähän aikaa niin Akun onnistui ottamaan kisan ensimmäinen voitto! Eino ja Lassi taistelivat hyvin, mutta vastustajat olivat tänään taitavampia.

Suomalaisten pelaamat pelit 2. kierrokselta sekä 3. kierroksen peliparit

Huomenna kaikille pelaajille tulee ns. ylämäkeä eli kovemmaksi rankatut vastustajat. Mutta nuoret eivät anna tuumaakaan periksi vaan taistelevat pisteitä viimeiseen saakka!

Kommentoin Akun voittopelin YouTubeen: Aku Salosen tiukka voittopeli.

Lassi Kokkonen aloitti hienosti voitolla nuorten MM-kisoissa

Kuva pelaajista Romaniasta ennen 1. kierrosta
Kuva kisajoukkueesta ennen 1. kierroksen pelejä.

Suomalaisten saalis 1. kierrokselta oli viidestä pelistä yksi voitto ja neljä tappiota. Lassi Kokkonen voitti hienosti 1. kierroksen pelinsä noin 500 pistettä korkeammalle rankattua romanialaista vastaan!

Suomalaisten pelaamat pelit 1. kierrokselta sekä 2. kierroksen peliparit

Huomenna Meeri ja Lidiia saavat vapaakierroksen pelaajien parittoman määrän takia. Aku ja Eino saavat hieman helpompaa vastusta, Lassin vastus vielä kovenee kun hän kohtaa yli 2300 lukuisen pelaajan!

Tsemppiä huomiselle (etenkin pojat!) 🙂

Kommentoin Lassin voittopelin YouTubeen: Lassi Kokkosen hieno voitto YouTubissa.

Nuorten U14, U16 ja U18 shakin MM-kilpailut Romaniassa

Ylihuomenna 6.9.2022 alkaa shakin nuorten MM-kilpailut Romaniassa. Ikäsarjoja on kolme, U14, U16 ja U18.

Suomesta on lähdössä viisi pelaajaa kisoihin pelaamaan.

Suomen pelaajat shakin MM-kisoissa


Pelaajat ylhäältä vasemmalta alkaen: Aku Salonen U14, Eino Pölkki U16, Lassi Kokkonen U18
Alhaalla vasemmalta oikealle: Lidiia Soboleva T16 ja Meeri Kuoppala T18.

Tulossivu chess-results

Järjestäjän virallinen kotisivu

Kisan aikataulu

Sauli Tiitta eli minä tulen raportoimaan kisasta ja laitan tänne uutisia http://www.koulushakki.fi/ajankohtaista/ sivuille.

Vastus on totutusti kovaa näissä kansainvälisissä peleissä, jokainen tasapeli on puoli voittoa!

Terv. Sauli Tiitta

Kutsu: Kansainvälinen pikapelicup koululaisille U-15, U-18 ja opettajille maaliskuussa

FIDE ja ISF järjestävät maaliskuussa kansainvälisen pikapeli-cupin (3 min + 2 s/siirto) verkkoalusta Tornelossa koululaisille, opiskelijoille ja opettajille.

Tyttöjen ja poikien U-15 alkukilpailut pelataan la 12.3. ja U-18 ikäiset karsivat su 13.3. Loppukilpailut pelataan viikkoa myöhemmin. Opettajien karsintaturnaus on 26.3. ja finaali seuraavana päivänä. Palkintoina mm. 2 yön majoittuminen Moskovan shakiolympialaisissa ja suurmestariluentoja.

Osallistumismaksu 30 €. Ilmoittautumiset SSL:n kautta viim. 4.3. mennessä. (Palvelupäällikkö Kimmo Telenius, kimmo.telenius@shakkiliitto.fi)

Lisätietoja: FIDE-ISF World School Online Chess Cup 2022

Kutsu: Nuorten nopean ja pikashakin MM-kilpailut toukokuussa Kreikassa

Heti koululaisten EM-kisojen päätyttyä Rhodoksella ratkaistaan 1.-3.5. myös koululaisten nopean shakin (10 min + 5 s/siirto) ja pikashakin (5 min + 2 s/siirto) maailmanmestaruudet yleisessä ja tyttöjen sarjoissa U8, U10, U12, U14, U16 ja U18. Turnaus ja majoittuminen tapahtuvat Rodos Palace konferenssikeskuksessa.

Hotellin majoituspaketteihin sisältyy majoittuminen täysihoidolla, kuljetukset lentokentälle ja paikalliset verot. Lisäksi tulevat 100 € rekisteröintimaksu (ei koske EM-osanottajia) ja maksu FIDE:lle (35 € /turnaus)  Lisätietoja kutsun Invit_Regs_WYBRC_2022.pdf (fide.com) kohdassa 6.

Ilmoittautumiset tapahtuvat SSL:n kautta viimeistään 4.3.2022, jolloin myös 30% valitun ilmoittautumis-majoituspaketin hinnasta pitää maksaa. Lisätiedot: SSL/Kimmo Telenius 040-4851547, kimmo.telenius@shakkiliitto.fi

Kilpailu on avoin kaikille ko. ikäluokkien pelaajille. Matka on kokonaan omakustanteinen!

Kutsu: Koululaisten EM huhtikuussa Kreikassa

Rhodoksella ratkaistaan 20. – 30.4. koululaisten Europan mestaruudet yleisessä ja tyttöjen sarjoissa U7, U9, U11, U13, U15 ja U17. Turnaus ja majoittuminen tapahtuvat Rodos Palace konferenssikeskuksessa.

Kutsulinkki: https://www.europechess.org/european-school-chess-championship-2022-official-invitation/

Hotellin majoituspakettivaihtoehdot sisältävät lentomatkoja lukuun ottamatta kaiken pakollisen: majoittumisen (10 yötä), täysihoidon, kuljetukset lentokentälle, kilpailun osanottomaksut järjestäjälle ja ECU:lle sekä paikalliset verot. Lisätietoja Official regulations kohdassa 5.

Ilmoittautumiset tapahtuvat SSL:n kautta viimeistään 4.3.2022, jolloin myös 30% valitun ilmoittautumis-majoituspaketin hinnasta pitää maksaa. Lisätiedot: SSL/Kimmo Telenius 040-4851547  kimmo.telenius@shakkiliitto.fi

Kilpailu on avoin kaikille ko. ikäluokkien pelaajille. Matka on kokonaan omakustanteinen!

Suomelle kolme mitalia koululaisten PM-kilpailuista!

Koululaisten PM-kisojen viimeiseltä kierrokselta tuli hienosti 6½ pistettä kymmenestä mahdollisesta. Pelinsä voittivat Toni, Eino, Aku, Jami, Eeli ja Niklas. Sen lisäksi Anton pelasi tasan.

Kun mitaleista taistelevat Aku, Eeli ja Niklas voittivat pelinsä niin Aku voitti D-ikäsarjan eli sai kultaa, Eeli tuli hopealle ja Niklas pronssille E-sarjassa. Onnittelut mitalisteille!

D-sarjan lopputulokset
Aku voitti todella hienosti kultaa!
D-sarjan palkitut
D-sarjan mitalistit Färsaarten varapormestarin kanssa.

E-sarjan lopputulokset
Eelille hopeaa ja Niklakselle pronssia.
E-sarjan mitalistit
D-sarjan mitalistit Färsaarten varapormestarin kanssa.

Maiden vertailussa Suomi tuli toiseksi viimeiseksi, saaden kuitenkin 29 pistettä, melkein yhtä paljon kuin viimekin vuonna. Voittaja Ruotsi sai 36 joukkuepistettä.

Kaikkien sarjojen tuloksiin pääsee tuloslinkin kautta.

Kiitokset kaikille Suomen pelaajille ja pelaajien huoltojoukoille! Kiitos SSL:lle järjestelyavusta!
Ensi vuonna kisat järjestetään käsittääkseni Ruotsissa, nyt loppuvuodesta on koululaisten SM-kilpailu Päivölän opistolla, josta saa edustuspaikkoja tähän kilpailuun! Sinne koululaiset mars!

Kolmella Suomen nuorella mahdollisuudet mitaleille koululaisten PM-kilpailuissa

Viidenneltä kierrokselta tuli 4 pistettä yhdeksästä mahdollisesta. A-sarjassa Olli voitti Suomen keskinäisessä välienselvittelyssä mustilla Eetun. B-sarjassa Anton jatkoi voittoputkeaan voittamalla helposti Färsaarten pelaajan. Sen lisäksi Jami Valpas voitti helposti myös Färsaarten edustajan. Sen lisäksi Aku ja Niklas taistelivat tasapelin peleistään.

5. kierros

Pitkä Sauli Tiitan selostus 5. kierrokselta löytyy linkin 5. kierros YouTubessa kautta.

D-ikäsarjan tilanne 5. kieroksen jälkeen
E-sarjan tilanne 5. kierroksen jälkeen

Akulla, Niklaksella ja Eelillä on hyvät mahtollisuudet mitaleille mikäli viimeinen peli onnistuu. Hienoa, tsemppiä viimeiselle kierrokselle!

Nyt sunnuntaina klo 18.00 Suomen aikaa jatkuvat pelit. Suomalaisten parit:
6. kierroksen peliparit

Siirtoja voi seurata 5 minuutin viiveellä livelinkit kautta.

Nyt kaikki Suomen pelaajat ovat avanneet pistetilinsä PM-kisoissa

Neljäs kierros oli vaikea. Positiivista oli se, että neljännen kierroksen jälkeen kaikki pelaajat ovat avanneet pistetilinsä. A-sarjassa Eetu Torvinen pelasi tasan ja C-sarjassa Anton Sinitsyn voitti. Sen lisäksi Aku Salonen ja Eeli Asikainen voittivat pelinsä. Pisteitä tuli 3½/10 eli 35%.

4. kierroksen tulokset
Sauli Tiitan selostus 4. kierrokselta löytyy linkin
YouTube selostus 4. kierrokselta kautta.

Aku Salonen on pelannut hyvin PM-kilpailuissa
Vasemmalla pelaava Aku Salonen on D-sarjassa saanut hienosti pisteitä 3/4.

Nyt sunnuntaina klo 12.00 Suomen aikaa jatkuvat pelit. Suomalaisten parit:
Viidennen kierroksen parit

Siirtoja voi seurata 5 minuutin viiveellä linkin
Linkit livepeleihin kautta.

Suomalaiset saivat 50% pisteistä PM-kisan 3. kierroksella

Kolmas kierros ei ollut yhtä menestyksekäs kuin 2. kierros. Pisteitä tuli 4½/9 eli 40%. A-sarjassa Olli otti ensimmäisen voittonsa suht loogisen pelaamisen jälkeen. C-sarjassa Joel jatkoi hyviä otteita voittamalla pelinsä. Eino otti kisan ensimmäisen voittonsa johtaen sotilaan voiton jälkeen pelin loppupeliin. D-sarjassa sekä Aku oli lähellä voittoa, lopulta peli päättyi tasan. Niklas ja Eino pelasivat tasapelin pitkän taistelun seurauksena.

3. kierroksen tulokset

Pitkä selostukseni 3. kierrokselta löytyy linkin
3. kierroksen YouTube tallennuskautta.

Joel Tasa on pelannut hienosti PM-kilpailuissa
Oikealla pelaava Joel Tasa on C-sarjassa saanut hienosti 2½/3. Hyvin ensimmäiseksi turnaukseksi ulkomailla!

Tänään klo 18.00 Suomen aikaa jatkuvat pelit. Suomalaisten parit:
4. kierroksen peliparit

Siirtoja voi seurata 5 minuutin viiveellä linkin
Livelinkki kautta.

Suomalaiset saivat hyvin pisteitä PM-kilpailujen 2. kierrokselta!

Koululaisten PM-kisojen toinen kierros oli hieno suomalaisille, saimme yli 50% tuloksen! B-sarjassa Toni Vainikka voitti tiukan väännön jälkeen sarjansa ykkösrankatun Casper Liun ja jatkaa kahdella voitolla! C-sarjassa Joel oli hyvin lähellä voittoa, mutta lopulta sai arvokkaan tasapelin kuten myös Eino tässä ikäsarjassa. D-sarjassa sekä Aku että Jami voittivat pelinsä. Sen lisäksi kun E-sarjassa Niklas voitti suoraviivaisesti pelinsä ja Eeli taiteili häviön partaalta voittoon, niin suomalaiset keräsivät hienon pistesaaliin 2. kierrokselta, 6/10!
2. kierroksen pisteet.

Toni Vainikka on voittanut molemmat pelinsä!
Vasemmalla pelaava Toni Vainikka on voittanut molemmat pelinsä PM-kisoissa!

Huomenna klo 12.00 Suomen aikaa jatkuvat pelit. Suomalaisten parit:
3. kierroksen parit

E-sarjan ainoat maksimistit, Niklas ja Eeli, kohtaavat toisensa.

Siirtoja voi seurata 5 minuutin viiveellä linkin Linkki livepeleihin kautta.

Koululaisten PM-kisoista suomalaisten alkoivat lupaavasti

Suomen joukkue kuvattuna ennen 1. kierrosta.
Suomen koululaisten PM-joukkue 2021
Ensimmäinen kierros on takana, suomalaiset nuoret saivat pisteitä 4½/10 pisteestä, ihan kivasti alkoi kisa kaikenkaikkiaan. Kolmessa pelissä olimme ylemmäs rankattuina, seitsemässä altavastaajia. E-sarjassa Niklas ja Eeli voittivat suht suoraviivaisesti, D-sarjassa Aku venyi tasuriin ja C-sarjassa Joel vei kuin pässiä noin 500 lukua korkeampaa vastustajaansa. B-sarjassa Toni voitti suht vaivattomasti oman pelinsä.

Kaikkien suomalaisten tulokset 1. kierrokselta:
1. kierroksen pistesaalis
Videotallenne Twitchin livelähetyksestä löytyy YouTubesta: 1. kierroksen kommentointitallenne

Nyt 2. kierros alkaa Suomen aikaa perjantaina klo 18.00. Silloin parit ovat:
2. kierroksen peliparit.

Hyviä siirtoja toivotetaan myös 2. kierrokselle!

Livelinkkejä.

Tänään klo 19.10 aikaan Suomen aikaa Sauli Tiitan livekommentointi suomalaisten peleistä kommentaattorikaverini kanssa. Tervetuloa tällöin
saulinshakki Twitch kanavalle!

Koululaisten PM-kisat alkavat huomenna!

Pelisali
Nyt tuli 1. kierroksen parit klo 0.30 Suomen aikaa! Toivotimme kaikki pelaajat ajoissa nukkumaan ja huomenna sitten voi herätä Suomen aikaa aikaisin ja valmistautua peleihin.
1. kierroksen parit

Luonnollisesti suomalaisista jotkut pelaavat ns. ylämäkeen kovempia vastaan ja toiset taas ns. heikompilukuisia vastaan.

Pelit alkavat perjantaina klo 12.00 Suomen aikaa. Peleissä on sovitusti 5. minuutin viive siirtojen näyttämisessä.

Livelinkkejä:Linkit livepeleihin

Shakkimestari Sauli Tiitta tulee huomenna klo 13.30 Suomen aikaa käymään pelejä läpi kommentaattorikaverin kanssa. Tervetuloa tällöin saulinshakki kanavalle.

Tsemppiä Suomen pojat!

Suomelle kolme mitalia nuorten PM-kisoista Tanskasta

Kuudes ja viimeinen kierros meni suomalaisilta seuraavasti:

Kuudennelta kierrokselta Suomi sai 4½ pistettä 10 pelistä

Mitaleja suomalaisille tuli kolme.

C-sarjan voittajat

C-sarjan voitti hienosti Elias Keso 6/7 voittaen viisi ensimmäistä peliään ja tänään pelattua kaksi tasapeliä.

D-sarjan voittajat
D-sarjassa Ilkka Koota nousi lopun loppukirin ansiosta pronssille, hän voitti viimeisellä kierroksella yli 2100 eloisen pelaajan!

E-ryhmän voittajat
Niklas Jaakkola sai pronssia myös E-sarjasta pistemäärällä 4/6.

Suomi sai yhteensä yhtä paljon joukkuepisteitä 31,5 tänä vuonna kuin viime vuonna mutta sijoitus oli maiden vertailussa toiseksi viimeinen, tosin Tanska, Ruotsi ja Islanti olivat aivan lähellä. Norja oli kokonaisuutena selvästi paras pohjoismaa.

Kisan tuloksiin pääsee linkin kautta.

Hienosti kaikki pelaajat edustivat Suomea, kiitokset kaikille pelaajille ja huoltojoukoille!

Tampereen nuoret Elias Keso ja Niklas Jaakkola kärjessä shakin PM-kilpailuissa Tanskassa!

Tampereelta kotoisin olevat Elias Keso (C-sarja) ja Niklas Jaakkola (E-sarja) ovat voittaneet molemmat pelinsä shakin PM-kilpailuissa. Molemmilla on ollut tiukkoja pelajä.
Niklas Jaakkola voitti 2. kierroksella mustilla hieman ylemmäksi rankatun pelaajan
Niklas Jaakkola voitti 2. kierroksella mustilla hieman ylemmäksi rankatun pelaajan

Elias voitti tiukan pelin jälkeen mustilla 2. kierroksella suunnilleen samanlukuisen norjalaisen
Elias voitti tiukan pelin jälkeen mustilla 2. kierroksella suunnilleen samanlukuisen norjalaisen

Eliaksen vakuuttava 1.kierroksen voiton voit katsoa YouTubesta.
Niklaksen 2. kierroksen voittoa pääset ihailemaan tästä YouTubelinkistä.

Molemmat pelaavat lauantaina kolmannella kierroksella klo 11.00 Suomen aikaa oman ikäryhmänsä ykköspöydällä. Loisteliaan hienoja siirtoja toivotaan!
FollowChess livepeleihin.

Shakin nuorten PM-kisat 2020 alkoivat!

Suomen PM-kisan pelaajat
Shakin nuorten PM-kisat alkoivat juuri noin tunti sitten. Kisat alkoivat pienen jännityksen saaattelemana, mikä on nähtävissä tässä kuvassakin. Toisilla suomalaisilla on ennakkoon alemmaksi rankattuja pelaajia ja toisilla kovempilukuisia pelaajia.
Livepelejä pääsee jännittämään kaikissa peleissä seuraavien linkkien kautta:
FollowChess ja
Chess24.
Hyviä siirtoja (ja onnea) suomalaiset!

Shakin nuorten PM-kilpailut 2020 Tanskassa

Tämän viikon perjantaina ylihuomenna 14.2.2020 ystävänpäivänä alkavat shakin PM-kilpailut Tanskassa. Suomen delegaatio lentää melkein kokonaisuudessan samalla lentokoneella torstaina Billundiin ja sieltä varmaan alta tunnin bussimatka vie pelipaikalle Frederican kaupunkiin. Majoitumme Hotel Fredericassa.

Shakin PM kisan 2020 suomalaiset pelaajat

Suomesta pelaamaan ovat lähdössä: (kuvassa ylhäältä vasemmalle:
A-sarja: Henri Lahdelma ja Jaakko Takala, B-sarja Patrik Aalto ja Jimi Multanen ja C-sarja Elias Keso (kuva: Lars OA Hedlund).
Kuvassa alarivissä vasemmalta oikealle:
C-sarja Toni Vainikka, D-sarja Ilkka Koota ja Aleksandr Häkkinen, E-sarja Niklas Jaakkola ja Jami Valpas.
Lähden itse matkanjohtajaksi ja pyrin auttamaan pelillisesti myös nuoria.
Pyrin tiedottamaan kisoista ja katsotaan ehdinkö myös jotain pelejäkin analysoida. Luultavasti livepelejä löytyy, niistä sitten myös tiedotan kun aika on.

Kisasivut löytyvät: Shakin PM kisojen 2020 kisasivut

Tsemppiä kisaan Suomen nuoret (toivot)!

Sauli Tiitta

Koulushakki osallistuu Educa-messuille

Koulushakki osallistuu Educa-messuille

Educa-messut järjestetään tänä vuonna Helsingin messukeskuksessa 24.–25.1.2020. Suomen Shakkiliitto ja Koulushakki osallistuu Educa-messuille omalla osastollaan 6s50. Messut järjestetään tänä vuonna 25. kerran. Messut ovat Pohjoismaiden suurin opetusalan tapahtuma. Messuilla käy vuosittain noin 20 000 kävijää.

Järjestämme perjantaina 24.1. näytösotteluita koulujunioreiden ja kaikkien halukkaiden messuvieraiden kanssa Open Lounchen lähettyvillä klo 15–18 välisenä aikana. Voit tulla seuraamaan pelejä tai kokeilla omia taitojasi haastamalla itse juniori peliin.

Lauantaina on vuorossa juniorijoukkueen ja Eduskunnan shakinystävien välinen ottelu 15+15 ajoilla Tahto-lavalla klo 15.15 ja juontamassa shakinpelaaja Jethro Rostedt. Samassa tilaisuudessa julkaistaan Shakkipedagogiikan käsikirja.

Tule tutustumaan messupisteellemme 6S50, josta saat lisätietoa vaikka oman shakkikerhon perustamisesta tai muuta tukea shakkitietoisuuden levittämiseksi lapsille ja nuorille.

Jätä yhteystietosi messupisteellä ja saat keväällä uutiskirjeemme Koulushakin mahdollisuuksista ja tapahtumista Suomessa. Messupisteeltä voit halutessasi ostaa tai tilata pelivälineitä edullisesti koululle.

http://www.koulushakki.fi/
https://www.shakkiliitto.fi/
https://educa.messukeskus.com/
https://educa.messukeskus.com/info (ilmainen rekisteröityminen messuvieraaksi)

Nuorten nopean shakin ja pikashakin EM talvisessa Tallinnassa ­– Suomeen Euroopan mestaruus!

Teksti: Eetu Tiiva
Kuvat: Alon Shulman, Eetu Tiiva

Nuorten nopean shakin ja pikashakin Euroopan mestaruuksista kamppailtiin tänä vuonna talvisessa Tallinnassa 1.–3.12. Verrattuna viime vuosiin kilpailun osanottajamäärä oli huomattavan suuri. Arvioiden mukaan kilpailuihin osallistui yhteensä lähes 700 eri pelaajaa. Pelipaikan tilojen kapasiteetti joutuikin koetukselle, mutta kaikki pelaajat saatiin kuitenkin sovitettua pelitiloihin.

Pelitila tuli ääriään myöten täyteen (Kuva: Alon Shulman)

Siihen nähden, että kilpailu järjestettiin Suomenlahden toisella puolella, suomalaispelaajien määrä oli verrattain alhainen. Mukana olleet kuusi suomalaista venyivät kuitenkin hyviin ja jopa suorastaan upeisiin tuloksiin, joista on mainittava erityisesti Elias Keson Euroopan mestaruus pikashakissa alle 14-vuotiaiden sarjassa loistotuloksella 8,5/9! Vaikka Eliaksen vahvuusluku onkin huomattavan alhainen suhteessa pelitasoon, jo nopean shakin 6. sija antoi jo osviittaa siitä, että Eliaksella on mahdollisuudet aivan kärkipään sijoituksiin. Pikashakissa Elias onnistuikin kaatamaan nopeassa shakissa liian vahvoiksi osoittautuneet kärkisijoitetut, jonka myötä mestaruus irtosikin kokonaisen pisteen erolla seuraaviin. Loistosuoritus! Mestaruus onkin ensimmäinen Suomen historiassa näistä kilpailuista.

Elias Keso, 14: Euroopan mestari (Kuva: Eetu Tiiva)

Muiden suomalaispelaajien lähtösijoitukset olivat hieman alhaisemmat, mutta hekin suoriutuivat urakastaan mallikkaasti. Osalle tarttui mukaan kokemuksen lisäksi myös muutama elopiste lisää nopean shakin ja pikashakin lukuihin. Ennen kaikkea vaikutti kuitenkin siltä, että pelaajat nauttivat pelaamisesta ja kokemus oli positiivinen. Erityismaininta on annettava vielä urhealle suomalaisjoukkueelle, joka joutui pelaamaan alle 14-vuotiaiden sarjassa, vaikka kolme joukkueen pelaajista olisi mahtunut vielä alle 10-vuotiaiden sarjaan ja neljäskin alle 12-vuotiaiden sarjaan. Valitettavasti alle 12-vuotiaiden sarjaa ei joukkuekilpailussa ollut, joten alle 14-vuotiaiden sarja kutsui. Joukkue onnistui kuitenkin voittamaan kaksi ottelua ja pelasi myös kaksi tasan, ja Niklas Jaakkola otti hienosti kärkipöydällä yli 50-prosenttisen tuloksen.

Kaikilla suomalaispelaajilla kansainvälistä kokemusta oli ennen tätä kilpailua vähintään yhden kilpailun verran. Keltanokka löytyikin tällä kertaa tuomaripuolelta, kun allekirjoittanut oli haistelemassa ensi kertaa kansainvälistä meininkiä. Järjestelyt saatiinkin toimimaan suuresta osanottajaryntäyksestä huolimatta varsin mallikkaasti ja ilmenneet ongelmat saatiin ratkaistua. Kokonaisuutena kilpailuista jäikin ehdottoman positiivinen vaikutelma.

Seuraavat kisapäivät kamppaillaan nopean shakin Euroopan mestaruudesta, jonka jälkeen vuorossa on vielä mittelö pikashakin Euroopan mestaruudesta. Näistä kisoista on luvassa raportointia myöhemmin.

Suomalaisten tulokset:

Nopea shakki:

U8:
47. Vihan Velagapudi 4,5/9
U10:
26. Jami Valpas 6/9
37. Niklas Jaakkola 5/9
U12:
45. Aku Salonen 4/9
U12 tytöt:                                                               
12. Sara-Olivia Sippola 5/9
U14:
6. Elias Keso 6,5/9

Pikashakki:

U10:
43. Niklas Jaakkola 5,5/9
54. Vihan Velagapudi 5,5/9
73. Jami Valpas 5/9
U14:
1. Elias Keso 8,5/9!
116. Aku Salonen 3,5/9
U14 tytöt:
35. Sara-Olivia Sippola 4/9

Nopean shakin joukkuekilpailu:

U14:
28. Finnland (Niklas Jaakkola 4/7, Aku Salonen 2,5/7, Jami Valpas 2,5/7, Vihan Velagapudi 2/7)

Kisatuloksia:
http://chess-results.com/tnr480838.aspx?lan=18

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Uusi shakkiopas opettaa shakkia helposti askel kerrallaan!

Opinkirjon, Suomen Shakkiliiton ja Koulushakin uusi shakkipedagogiikan opas Onnistumisia, oivalluksia ja oppimisen iloatekee shakin oppimisesta helppoa. Oppaassa on valmis 10 oppitunnin kurssisuunnitelma ja ideoita, joiden avulla shakkiin tutustuminen oppilaiden kanssa käy aloittelijaltakin vaivattomasti.

Valmiilla oppitunneilla shakkia opitaan vaiheittain nappula kerrallaan. Tieto-osuuden jälkeen nappuloiden liikkeitä ja ominaisuuksia harjoitellaan käytännössä mielenkiintoisten viitepelien avulla. Välttämättömien perustietojen ohessa oppaassa perehdytään myös tavoitteellisen pelaamisen edellyttämään strategiseen ajatteluun.

Opas soveltuu hyödynnettäväksi niin oppitunneilla kuin koulujen kerhotoiminnassakin. Opasta täydentää Koulushakin videokirjasto.

Oppaan on kirjoittanut Kai Sippola ja kuvitus ja taitto on Esa Vehmassalon.

Voit ladata oppaan PDF-muodossa Opinkirjon sivuilta